Woningsplitsing

Met de huidige woningmarkt wordt woningsplitsing steeds interessanter. Echter zitten er een hoop regels aan verbonden en is het goed om te weten hoe het met de kosten zit. Veel mensen vragen zich terecht af of ze een omgevingsvergunning nodig hebben en of je hier altijd voor in aanmerking komt.

Daarnaast zijn er diverse factoren van invloed op de kosten van woningsplitsing waardoor het slim is om jezelf eerst in te lezen. Wij van InspectieBaas gaan je op deze pagina alles vertellen over hoe het splitsen van een woning in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Wat is woningsplitsing precies?

Woningsplitsing is het splitsen van een bestaande woning of appartement in meerdere zelfstandige woningen of appartementen. Wanneer je een woning hebt gekocht en er achter komt dat deze eigenlijk te groot is, kan het een optie zijn om de woning op te delen in meerdere zelfstandige woningen.

Zodra de woning gesplitst is in meerdere woningen kun je deze verkopen of verhuren. Het doel van woningsplitsing is dan ook vaak om de maandlasten te verlagen aangezien je of een deel van de koopsom kunt terugverdienen of huuropbrengsten ontvangt. In beide gevallen zal je een extra zakcentje kunnen bijverdienen.

Op welke manieren kun je een woning splitsen?

Er bestaan twee manieren om een woning te splitsen in meerdere zelfstandige woningen, namelijk door middel van kadastraal splitsen en bouwkundig splitsen. Het verschil tussen deze twee manieren zitten hem vooral in het doel van de woningsplitsing. Hieronder zullen we ze wat uitgebreider met je doornemen.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor InspectieBaas?
 • Keuring volgens geldende normeringen;
 • Voorkom vertraging in het afbouwproces;
 • Grote gebreken worden inzichtelijk vóór de eindoplevering;
 • Tekortkomingen worden direct door de aannemer gedocumenteerd!

Kadastraal splitsen

Ben je van plan om van één woning meerdere zelfstandige appartementen te maken, met als doel de individuele verkoop van de appartementen? Dan noemen we dat kadastraal splitsen. Alle appartementen krijgen dan hun eigen perceelnummer en een definitieve erfgrens.

Hiervoor dien je een omgevingsvergunning aan te vragen bij de gemeente, maar of je deze vergunning krijgt is altijd maar de vraag. Er gelden namelijk een aantal voorwaarden waaraan de zelfstandige appartementen/woningen moeten voldoen. Zo moet elk zelfstandig appartement een:

 • Eigen keuken hebben;
 • Eigen huisnummer hebben;
 • Eigen badkamer en sanitaire voorzieningen hebben;
 • Eigen voordeur hebben die niet mag uitkomen in een trappenhuis of centrale hal.

Bouwkundig splitsen

Wil je jouw huidige appartement of woning splitsen tot twee losse appartementen, met als doel het verhuren van één of beide van de appartementen? Dan noemen we dat bouwkundig splitsen. Net als bij een kadastrale splitsing zal je hiervoor een omgevingsvergunning moeten aanvragen bij de gemeente. Om in aanmerking te komen voor de vergunning zal het pand moeten voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Na splitsing moeten beide appartementen voorzien van badkamer en sanitair voorzieningen;
 • Er moeten vluchtvoorzieningen aanwezig zijn in het pand;
 • Het pand moet voorzien zijn van brand- en rookmelders;
 • Het pand moet voldoen aan de gestelde geluidwerende maatregelen.

De voorwaarden voor een bouwkundige splitsing hebben voornamelijk betrekking tot de veiligheid en leefbaarheid van beide zelfstandige appartementen. Hier zal aan voldaan moeten worden om in aanmerking te komen voor de omgevingsvergunning.

In welke situaties kan woningsplitsing interessant zijn?

De reden om een bestaande woning te splitsen in meerdere zelfstandige woningen kan voor iedereen anders zijn. Maar in welke situaties is het nu daadwerkelijk interessant om te doen? Naast alle regels en juridische procedures, waar we verderop dieper op ingaan, kan woningsplitsing in de volgende situaties interessant zijn.

Financieel voordeel van woningsplitsing

Voor de meeste mensen is het belangrijkste voordeel van woningsplitsing het financiële voordeel dat ze hieruit halen. Voornamelijk met de huidige huizenmarkt en woningnood is het een interessante manier om een extra zakcentje bij te verdienen.

In grote steden wordt het splitsen van woningen al langere tijd gedaan, maar tegenwoordig zien we ook buiten de grote steden meer mensen die woningen splitsen. Dit komt doordat de verkoop of het verhuren van één groot appartement vaak minder oplevert dan het verkopen of verhuren van twee kleinere appartementen.

Daarnaast kan het ook interessant zijn om een woning of appartement te splitsen om vervolgens in één van de twee individuele woningen te blijven wonen. De tweede woning kun je dan verkopen of verhuren waardoor je een gedeelte van jouw eigen woning terugverdiend of door de huuropbrengst je maandlasten kunt verlagen. In de meest optimale situatie kun je zelfs winst maken met het verhuren van één van de woningen.

Sociaal voordeel van woningsplitsing

Als we spreken over het sociale voordeel van woningsplitsing heeft dit betrekking tot praktische oplossingen om personen dichter bij elkaar te laten wonen. Misschien wil je samen met een ander gezin op één kavel wonen. In dat geval is het splitsen van de woning een goede oplossing.

Daarnaast kan het zo zijn dat een familielid mantelzorg nodig heeft en het handiger is als die persoon in de buurt woont. Ook in dat geval kan het splitsen van een woning uitkomst bieden zodat je samen onder één dak woont, maar wel in aparte woningen.

Als laatst, maar zeker niet als minst zien we ook wel eens dat vrienden samen een huis willen kopen. In de praktijk blijkt dit echter lastiger te zijn dan het klinkt. Vaak is het kopen van een eigen woning makkelijk en daarom kan een woning splitsen in dergelijke situaties ook een goede oplossing zijn. Op papier heb je dan namelijk allemaal je eigen woning, maar woon je wel bij elkaar.

Wat zijn de kosten voor woningsplitsing?

Het is lastig om concreet te zeggen wat de uiteindelijke kosten voor woningsplitsing zijn. Dit is bij een verbouwing altijd lastig aan te geven aangezien er verschillende factoren meewegen die de kosten bepalen.

Bovendien is het bij het splitsen van een woning zelfs zo dat er meerdere factoren van grote invloed zijn op de prijs. We kunnen je uiteraard wel meer vertellen over de kosten waar je rekening mee moet houden en wat deze ongeveer zullen zijn.

De verbouwing

De grootste kostenpost bij woningsplitsing blijft vanzelfsprekende de verbouwing zelf. Aangezien je van één woning twee bewoonbare woningen moet maken zal dit een hoop kosten met zich meebrengen. Bovendien moet de nieuwe woning voldoen aan diverse voorwaarden om het splitsen van de woning mogelijk te maken.

Denk hierbij aan kosten voor het plaatsen van een keuken, badkamer en sanitaire voorzieningen, maar ook het bereikbaar maken van de nieuwe woning. Dit brengt allemaal kosten met zich mee waarbij je het zelf zo gek kunt maken als je wilt. Een concrete som noemen is daarom niet mogelijk, maar je weet wel dat je rekening moet houden met hoge kosten voor de verbouwing.

Tip: als je wilt besparen op de kosten van de verbouwing kan het verstandig zijn om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende aannemers. Op deze manier zie je waar je, bijvoorbeeld de badkamer, het goedkoopst kunt laten verbouwen. Ga ook na of het voordeliger is om de keuken door een andere aannemer te laten verbouwen dan de aannemer die de badkamer verbouwt. Vaak kun je op deze manier al duizenden euro’s besparen op de verbouwing.

Benodigde documenten en vergunningen

Voordat je kunt gaan beginnen met verbouwen heb je bepaalde documenten en vergunningen nodig die uiteraard ook geld kosten. Zo zal je een constructieberekening moeten laten maken en heb je bouwtekeningen nodig om de plannen in kaart te brengen en de kosten constructief te kunnen berekenen. Het laten opstellen van een constructieberekening en het laten maken van bouwtekening kost vaak al gauw tussen de €500,- en €1000,-.

Daarnaast heb je een omgevingsvergunning nodig om daadwerkelijk te mogen verbouwen. De kosten voor een dergelijke vergunning hangt af van de totale verbouwkosten. Hiervoor heb je dus een constructieberekening nodig. Aan de hand van de totale verbouwkosten worden de kosten voor de vergunning bepaalt. Deze kosten worden ook wel legeskosten genoemd en bedragen een bepaald percentage van de totale verbouwkosten.

Juridische kosten

Om het juridische proces bij woningsplitsing te versnellen en een hogere kans van slagen te geven is het aan te raden om een notaris aan te stellen. Hij/zij stelt dan de splitsingsakte voor je op en laat deze vervolgens tekenen bij het kadaster. Hierdoor kun je de appartementen vaak sneller verkopen of verhuren.

Vanzelfsprekend kost het aanstellen van een notaris geld en zal dit voor een juridische procedure bij het splitsen van een woning al gauw tussen de €2000,- en €3000,- kosten. De kans van slagen is in dat geval wel vele malen groter, wat zich uiteindelijk zal terugverdienen.

Hoe zit het met de omgevingsvergunning?

Voor woningsplitsing (kadastrale splitsing en bouwkundige splitsing) heb je altijd een omgevingsvergunning nodig. Dit is namelijk een vergunning die je nodig hebt om bouw-, verbouw- of sloopwerkzaamheden uit te mogen voeren. Een omgevingsvergunning kun je online aanvragen bij de gemeente of via Omgevingsloket.nl.

Wanneer je een woning gaat splitsen moeten beide zelfstandige appartementen voldoen aan diverse voorwaarden. Als je hiervoor goede constructeurs en architecten inschakelt is de kans groter dat de vergunning wordt goedgekeurd. Houd er echter wel rekening mee dat de beste architecten en constructeur alsnog tegen juridische drempels aan kunnen lopen. Vaak heeft dit te maken het bestemmingsplan.

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan is een plan van de gemeente waarin vermeld staat hoeveel woningen er op een bouwvlak mogen staan. In de meeste gevallen staat hierin aangegeven dat er per bouwvlak maar één woning mag staan. Echter bestaan er ook uitzonderingen waardoor ervoor bepaalde locaties meerdere woningen op één kavel mogen staan.

Bovendien mag de gemeente bijna altijd afwijken van het bestemmingsplan waardoor je alsnog in aanmerking kunt komen voor de omgevingsvergunning. In dat geval wordt er voornamelijk gekeken naar of er genoeg ruimte is in de woning om er twee aparte woningen van te maken. Ook speelt het straatbeeld vaak een rol bij het aanvragen van een vergunning, maar in het geval van woningsplitsing zal er weinig aan de buitenkant veranderen.

In het geval van een kadastrale splitsing is het echter ooit noodzakelijk om extra voordeur te maken zodat de woning apart bereikbaar is. Dit kan in sommige gevallen zorgen voor een afkeuring van de vergunning. Maar niet getreurd, als een vergunning wordt afgewezen kun je altijd nog in beroep gaan.

Blijf op de hoogte van ons nieuws