Woningfotografie

Wanneer je jouw woning wilt gaan verkopen is het belangrijk om mooie foto’s te maken. Hoe beter en mooier je de woning in beeld brengt, hoe meer mensen er op zullen reageren. Hiervoor kun je een woningfotograaf inschakelen, maar het is ook mogelijk om zelf de woningfotografie te verzorgen.

Op deze pagina gaan we je meer vertellen over veelgemaakte fouten bij woningfotografie en geven we je handige tips om je woning zo mooi mogelijk op beeld te krijgen. Voorkom slechte foto’s en zorg ervoor dat je huis sneller verkoopt!

Waarom zijn goede foto’s van een woning zo belangrijk?

Als je jouw huis te koop zet wil je uiteraard dat mensen een goed beeld krijgen van de woning. Goede foto’s zullen in dat geval bijdragen aan een snellere verkoop en wellicht een hogere prijs.

Wanneer potentiële kopers zichzelf al zien wonen in een huis, is de kans dat ze overgaan tot aanschaf een stuk groter. Vandaar dat mooie foto’s essentieel zijn bij het verkoopproces van een woning.

Veelgemaakte fouten bij woningfotografie

Op verkoopsites, zoals Funda, komen we nog regelmatig slechte foto’s tegen. De kans dat mensen dan verder kijken is groot. Er zijn dan ook een aantal zaken belangrijk bij woning fotografie waar sommige mensen niet altijd rekening mee houden.

Voornamelijk wanneer mensen zelf de foto’s van hun woning gaan maken zien we een aantal fouten veelvuldig terugkomen. Om te voorkomen dat je deze fouten ook gaat maken zullen we de belangrijkste zaken samen met je bespreken.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor InspectieBaas?
 • Keuring volgens geldende normeringen;
 • Voorkom vertraging in het afbouwproces;
 • Grote gebreken worden inzichtelijk vóór de eindoplevering;
 • Tekortkomingen worden direct door de aannemer gedocumenteerd!
 1. Niet opgeruimd: alle kleine accessoires, van opladers tot aan snoeren van tv’s, computers en dergelijke zorgen voor een rommelig beeld. Het aanrecht vol met kruiden of de badkamer vol met verzorgingsproducten levert ook geen extra bijdrage. Ruim al dat soort zaken goed op voordat je de foto’s gaat maken.
 2. Ruimtegebrek verraden: het komt regelmatig voor dat een bepaalde ruimte in huis meerdere functies heeft. Zo kan er bijvoorbeeld een werkruimte in de woonkamer zijn gemaakt of dat de wasmachine in de badkamer staat. Ben hier voorzichtig mee aangezien dit een gebrek aan ruimte verraad.
 3. Donkere foto’s: donkere foto’s kunnen de oorzaak zijn van een slecht belichte woning of een fototoestel dat verkeerd staat ingesteld. Zorg altijd voor voldoende lichtinval en lichte foto’s aangezien donkere foto’s een sombere sfeer met zich meebrengen.
 4. Niet schoongemaakt: zoals gezegd zijn lichte foto’s altijd een pluspunt. De foto’s op een zonnige dag maken kan daarom bijdragen aan mooiere foto’s, maar het heeft ook zo zijn nadeel. Door de zon wordt vuil op ramen, deuren en spiegels sneller zichtbaar. Zorg er dus voor dat alles spik en span is voor de fotoshoot.
 5. Slechte inrichting: een huis dat rommelig is ingericht komt vaak chaotisch over. Daarentegen is een leeg huis zonder enige styling ook niet aantrekkelijk. Zet hier en daar een plant neer of een tijdschrift, maar ga niet overdrijven. Verkoopstyling is een vak apart, maar kan met een klein beetje hulp al de goede kant op gaan.
 6. Huisdieren op de foto: bij de verkoop van een woning moeten de foto’s zo neutraal mogelijk blijven. Foto’s met huisdieren of spullen van huisdieren zijn vaak te persoonlijk. Bovendien houdt niet iedereen van huisdieren of zijn sommige er zelfs allergisch voor.
 7. Aantal foto’s: het aantal foto’s is ook een belangrijke factor bij de verkoop. Als je te weinig foto’s hebt en niet alles van de woning op beeld staat zullen mensen hun bedenkingen krijgen. Waarom staat bijvoorbeeld de tuin niet op de foto? Te veel foto’s is echter ook niet nodig. Je hoeft namelijk niet 3 foto’s te maken van een ruimte uit dezelfde hoek. 15 tot 25 foto’s is vaak voldoende om de woning goed in beeld te brengen.
 8. Foto’s zijn niet bewerkt: zogeheten ‘ruwe’ foto’s bevatten altijd wel een aantal kleine foutjes of minpunten. Het minimaal bewerken van de foto’s kan daarom bijdragen aan een beter resultaat en prachtige foto’s.
 9. Foto’s zijn te veel bewerkt: je kunt uiteraard ook gaan overdrijven met het bewerken van de foto’s, maar dit zal direct opvallen. Als foto’s te veel zijn bewerkt zal bij mensen de twijfel toeslaan.
 10. Gebruik van groothoeklens: foto’s van woningen worden vaak gemaakt met gebruik van een groothoeklens. Dit gaat echter nog wel eens mis. Zo kunnen sommige aspecten op de foto zo vervormen dat er geen realistisch beeld geschept kan worden op de foto’s.
 11. Slecht onderhoud in beeld: loshangend behang, afbladderende verf en beschadigingen in stucwerk, allemaal zaken die op scherpe foto’s snel zichtbaar worden. Probeer dergelijke zaken eerst op te knappen voordat je foto’s gaat maken.
 1. Ongezellige dingen niet weggezet: met ongezellige dingen bedoelen we zaken zoals de prullenbak, een strijkplank, containers enz. Dit zijn zaken die je op de foto’s beter kunt vermijden. Dit zorgt voor een rommelige sfeer.
 2. Reflectie van spiegels: je zult er af en toe misschien niet bij stilstaan maar bij het maken van foto’s is het handig om rekening te houden met de reflectie van spiegels. Het ziet er namelijk apart uit als je jezelf op één of meerdere foto’s terugziet als reflectie in de spiegel.
 3. Pluspunten van de woning komen niet naar voren: elk huis heeft zo zijn unieke pluspunten. Maar worden deze wel goed in beeld gebracht? Dat ene knusse hoekje of een openhaard in de woonkamer zijn dan misschien wel te zien op de foto’s van de woonkamer, maar eigenlijk verdienen ze een aparte foto. Zorg dat alle unieke delen duidelijk naar voren komen op de foto’s.

7 tips voor woningfotografie

Nu je meer weet over de veelgemaakte fouten bij woningfotografie is het tijd om het te hebben over de zaken waar je juist extra rekening mee moet houden. Wij gaan je daarom 7 tips geven die de foto’s van de woning beter naar voren zullen laten komen en de verkoop zullen bevorderen. Lees je met ons mee?

1. Opruimen en schoonmaken

Allereerst is het voor de hand liggend dat je jouw huis opruimt en schoonmaakt. Met opruimen bedoelen we niet alles netjes zetten, maar ook alle onnodige en persoonlijke spullen opbergen. Het is daarom ook wel eens nodig om wat spullen naar een opslag te brengen.

Foto’s van jou of je gezin kunnen (tijdelijk) weggehaald of vervangen worden door afbeeldingen van natuurlandschappen of planten. Zorg voor een neutrale uitstraling waardoor potentiële kopers zichzelf al kunnen voorstellen dat ze er wonen.

Nadat je alles hebt opgeruimd is het tijd om een grondige schoonmaak te doen. Denk hierbij aan het dweilen van de vloer, poetsen van de badkamer, bladeren uit de tuin halen en lappen van de ramen. Op scherpe foto’s wordt vuil en stof namelijk snel zichtbaar en dit wil je absoluut vermijden.

2. Laag standpunt gebruiken

Het maken van de foto’s doe je het beste vanaf een laag standpunt. Foto’s die gemaakt worden vanaf ooghoogte zullen veel zaken over het hoofd zien. Een goed uitgangspunt is in dat geval vaak ter hoogte van de klink.

Mochten er tafels of andere hogere oppervlakken in beeld komen? Zorg er dan voor dat je de foto vanaf een iets hoger standpunt maakt zodat je mooi over de oppervlakte heen kunt kijken. Door foto’s vanaf een lager standpunt te nemen krijg je alles goed in beeld.

3. Kies de juiste dag uit

Een essentiële factor bij woning fotografie is lichtinval en de hoeveelheid licht. Donkere ruimtes maken de uitstraling van het huis somber en minder aantrekkelijk voor de verkoop. Kies daarom een dag uit waarbij de zon schijnt en er voldoende licht binnenvalt.

Kies ook het juiste moment van de dag dat je de foto’s gaat maken. Zo kan het zijn dat je de foto’s van de tuin beter op een later tijdstip kunt maken dan de foto’s van de voorkant, met betrekking tot de stand van de zon.

4. Maak gebruik van High Dynamic Range (HDR)

Mensen met kennis op het gebied van fotografie kennen de term HDR waarschijnlijk wel, het betekent High Dynamic Range. Voor het maken van woning foto’s is HDR vaak een goede optie aangezien je hiermee alle aspecten duidelijk in beeld brengt.

Voor het maken van een HDR foto is het verstandig om een statief te gebruiken. Je maakt dan namelijk meerdere foto’s met verschillende belichting die je vervolgens samenvoegt tot één foto. Hierdoor is de belichting in zowel de ruimte die je fotografeert als het deel wat je buiten door het raam heen ziet goed.

5. Fotografeer ruimtes vanuit de hoeken

Om diepte en formaat goed op beeld te krijgen is het verstandig om foto’s te maken vanuit verschillende hoeken van de ruimte. Wanneer je een foto vanuit een rechte positie maakt, kan het ooit lastig in te schatten zijn hoe groot een ruimte nu daadwerkelijk is.

Door de foto’s vanuit de hoeken te nemen komen alle elementen beter in verhouding naar voren en is de ruimte beter in te schatten.

6. Maak ook een aantal foto’s in de avond

Ondanks dat goed belichte foto’s noodzakelijk zijn bij woningfotografie, kan het ook bijdragen om een aantal foto’s in de avond te maken. Heb je bijvoorbeeld een mooie tuin met goede verlichting? Dan is het wellicht mooi om een aantal foto’s van de tuin te schieten wanneer het gaat schemeren.

Bovendien zijn bezichtigingen van woningen vaak overdag waardoor de potentiële kopers niet zien hoe het er ‘s avonds uitziet. Als de foto’s al hebben bekeken kunnen ze zich tijdens de bezichtiging ook voorstellen hoe het er in de avond uitziet.

7. Breng de gehele woning goed in beeld

Vanzelfsprekend is het belangrijk om de gehele woning goed in beeld te brengen. Maar hoe doe je dat op de beste manier? Bij woningfotografie is het belangrijk om grote ruimtes vanuit verschillende hoeken te fotograferen. Zo kunnen de potentiële kopers zich beter inbeelden hoe de woning er daadwerkelijk uitziet.

Maak ook foto’s van verbindingen tussen bepaalde ruimtes zodat ze zich ook daadwerkelijk kunnen voorstellen wat zich waar bevindt in de woning. Ga echter niet overdrijven om van alle ruimtes 3 tot 4 foto’s te maken, doe dit voornamelijk bij de grote ruimtes, zoals de woonkamer, slaapkamer en de tuin.

Blijf op de hoogte van ons nieuws