Vooroplevering nieuwbouw

Voordat de definitieve oplevering bij een nieuwbouwwoning plaatsvindt wordt er vaak nog een voorschouw, of vooroplevering, ingepland. Tijdens de voorschouw wordt er al een klein rondje gemaakt door de woning waarbij je als koper kunt kijken of alles naar behoren is voldaan.

Het is niet verplicht om hierbij aanwezig te zijn, maar zeker wel verstandig. Wij leggen je uit waarom!

Waarom is er een vooroplevering bij nieuwbouw?

Tijdens de vooroplevering ga je samen met de bouwer een rondje maken door de nieuwbouwwoning. Hierbij wordt er vooral gecontroleerd of de meer- en minderwerkzaamheden zijn uitgevoerd en of er zich eventuele gebreken voordoen.

Door de voorschouw één of twee weken voor de definitieve oplevering plaats te laten vinden heeft de aannemer nog tijd om ontdekte gebreken te herstellen zodat de woning ten tijde van de oplevering nauwelijks tot geen herstelwerkzaamheden meer nodig heeft.

Schrijf alle gebreken voor jezelf op tijdens de vooroplevering zodat je de lijst tijdens de definitieve oplevering kunt controleren. Zo zie je direct of de aannemer aan de slag is gegaan met de punten van aandacht.

Een belangrijk tip voor tijdens de voorschouw nieuwbouw is om nooit iets te tekenen en geen sleutel in ontvangst te nemen. De uitgevoerde werkzaamheden zijn op dat moment namelijk nog niet goed te controleren. Bovendien zal de sleuteloverdracht pas plaatsvinden na de officiële juridische overdracht.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor InspectieBaas?
  • Keuring volgens geldende normeringen;
  • Voorkom vertraging in het afbouwproces;
  • Grote gebreken worden inzichtelijk vóór de eindoplevering;
  • Tekortkomingen worden direct door de aannemer gedocumenteerd!

Wat wordt er tijdens de vooroplevering keuring gecontroleerd?

Tijdens de vooroplevering keuring worden er diverse zaken gecontroleerd, voornamelijk op gebied van bouwtechnische gebreken en afwerkingen/beschadigingen. Ook is het verstandig om de meer- en minderwerk lijst, die je voorafgaand aan de bouw van de woning hebt opgesteld, mee te nemen om te controleren of de aannemer zich hier aan heeft gehouden.

Hoe de voorschouw keuring precies verloopt kan verschillen per aannemer. Zo kan het zijn dat een aannemer je zelfstandig een rondje laat maken terwijl je de woning controleert. Of de aannemer gaat samen met jou een rondje maken door de woning en zal alle geconstateerde gebreken voor je opschrijven.

Is het nodig om een bouwkundige expert mee te nemen naar de vooroplevering?

De vooroplevering is een gedeeltelijke controle van de nieuwbouwwoning aangezien nog niet alles kan worden gecontroleerd, dit simpelweg omdat de woning nog niet helemaal af is. In de meeste gevallen is het daarom niet nodig om een bouwkundige expert mee te nemen naar de voorschouw.

Mocht je dit echter prettig vinden, omdat je zelf bijvoorbeeld niet weet waar je op moet letten of graag wat extra expertise wilt? Dan kunnen onze Inspectiebazen je hier goed bij helpen.

In dat geval zullen we samen met jou een rondje maken door de woning en zal alles op essentiële punten beoordeeld worden. Zo lopen wij onze vooroplevering checklist na en zullen alle gebreken doorgegeven worden aan de betreffende bouwer van de woning.

Na de voorschouw nieuwbouw

De bouwkundige gebreken die tijdens de voorschouw naar voren zijn gekomen worden na de voorschouw verholpen. Een bouwer plant daarom vaak een vooroplevering in om zo min mogelijk herstelwerkzaamheden te hebben na de opleveringskeuring bij nieuwbouw.

Zodra de vooroplevering achter de rug is zal de definitieve oplevering kort daarna plaatsvinden, meestal na één of twee weken al. Tijdens de officiële keuring is het raadzaam om de hulp in te schakelen van bouwkundige inspecteurs. Zij weten namelijk precies waar ze op moet letten tijdens de keuring.

Net als bij de vooropleveringskeuring wordt er tijdens de oplevering een visuele controle uitgevoerd. Een voordeel van de vooroplevering is in dat geval dat je de eerder geconstateerde gebreken nogmaals kunt controleren. Daarnaast zal een bouwkundige de woning controleren op bouwkundige gebreken en een proces-verbaal van oplevering opstellen.

Voordelen van een vooropleveringskeuring

Een voorschouw bij nieuwbouw biedt veel voordelen, voornamelijk wanneer de bouwer zijn afspraken niet nakomt, achterloopt op schema of er een geschil is tussen de koper en aannemer. Zo kun je vóór de oplevering nieuwbouw al controleren of er wordt voldaan aan de gestelde eisen en of alles netjes is afgewerkt.

Eventuele ontdekte gebreken worden na de voorschouw opgelost, althans dat is de bedoeling. Je voert dus eigenlijk een dubbele controle uit waarbij je tijdens de definitieve oplevering ook nog een expert naar laat kijken. Hiermee neem je met een fijner gevoel de sleutel van je nieuwe woning aan.

Een ander voordeel van de vooroplevering keuring is dat je de gebreken eerder kunt aankaarten bij de aannemer. Dit is bovendien niet alleen een voordeel voor de koper, maar ook voor de bouwer. Hierdoor krijgen ze namelijk de tijd om de geconstateerde gebreken te herstellen voordat de officiële oplevering zal plaatsvinden.

Kosten van een voorschouw keuring nieuwbouw

De kosten voor een opleveringskeuring bij nieuwbouw hangen af van een aantal verschillende factoren. Denk hierbij aan de grootte van de woning, eventuele grootte van de tuin met opstal, de afstand die een bouwkundige moet afleggen naar de woning en extra diensten tijdens de keuring. Kosten worden uiteraard alleen gemaakt wanneer je een bouwkundige inspecteur inhuurt.

Het is mogelijk om tijdens vooroplevering of definitieve opleveringskeuring te kiezen voor extra diensten, zoals thermografie. Dit is aan te raden wanneer je een nieuwbouwwoning koopt met vloerverwarming. Ook kan het handig zijn als je de woning wilt controleren op eventuele lekkages.

Bouwkundige experts van InspectieBaas

Zou je wel wat extra hulp kunnen gebruiken tijdens de vooroplevering of definitieve oplevering? Dan kunnen onze deskundige Inspectiebazen je hierbij helpen. Met jarenlange kennis op het gebied van bouwkundige inspecties weten zij precies waar ze op moet letten tijdens de keuring.

Na de keuring worden alle gebreken in een uitgebreid bouwkundig rapport opgesteld wat je vervolgens kunt doorgeven aan de aannemer. Aan de hand van dit rapport zal de aannemer wellicht nog enkele herstelwerkzaamheden uit moeten voeren.

Laat je dit rapport tijdens de vooroplevering opstellen, dan is de kans groter dat woning tijdens de definitieve oplevering zo goed als af is, met misschien nog enkele kleine gebreken. Plan een belafspraak in met één van onze Inspectiebazen voor extra hulp en advies.

Blijf op de hoogte van ons nieuws