Vochtonderzoek

Vocht in een woning kan leiden tot nadelige gevolgen voor de gezondheid. Daarom kan een vochtonderzoek raadzaam zijn wanneer er vochtproblemen in huis ontstaan. Het achterhalen van de oorzaken geeft inzicht in de oplossingen die mogelijk zijn om de vochtproblemen te verhelpen.

Vocht in een woning kan leiden tot schimmels, muffe geuren en ongedierte. Om te voorkomen dat de vochtproblemen grotere schades aanbrengen is het noodzaak om dergelijke problemen zo spoedig mogelijk op te lossen. In dat geval kan een vochtonderzoek uitkomst bieden.

Wat is een vochtonderzoek?

Een vochtonderzoek is een inspectie waarbij er wordt onderzocht wat de oorzaken zijn van bepaalde vochtproblemen in een woning. Er zal een bouwkundig inspecteur langskomen die alle problemen in kaart brengt. In sommige gevallen zal het nodig zijn om langdurig metingen te houden om de oorzaak van het vocht in huis te bepalen. Dit zal uiteraard ter sprake komen tijdens het eerste bezoek.

Vervolgens zal de inspecteur aan de slag gaan om alle vochtproblemen in huis in kaart te brengen door middel van diverse gereedschappen. Afhankelijk van de gebruikte bouwmaterialen zijn er verschillende methoden waarop vocht opgespoord kan worden. Op basis van het onderzoek zal er een advies gegeven worden over de mogelijke oplossingen voor het vocht in de woning.

Mogelijke oorzaken van vochtproblemen

Vocht in huis is erg vervelend en kan leiden tot schimmelvorming, vochtplekken, ongedierte en andere problemen. Om te voorkomen dat een vochtprobleem delen van het huis aantast is het noodzakelijk om te achterhalen wat de oorzaken zijn en hoe deze opgelost kunnen worden.

Hieronder hebben we een aantal mogelijke oorzaken van vochtproblemen in een woning opgesteld zodat je weet wat de eventuele boosdoener zou kunnen zijn:

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor InspectieBaas?
 • Keuring volgens geldende normeringen;
 • Voorkom vertraging in het afbouwproces;
 • Grote gebreken worden inzichtelijk vóór de eindoplevering;
 • Tekortkomingen worden direct door de aannemer gedocumenteerd!
 • Optrekkend vocht: optrekkend vocht is vaak de boosdoener van vochtproblemen in oude woningen. Aangezien de muren van oudere huizen vaak een zuigende werking hebben trekt het vocht via de kruipruimte, fundering of spouwmuur naar boven. In combinatie met een hoge waterstand is dit meestal de oorzaak van vochtproblemen in een woning.
 • Doorslaand vocht: er is altijd één kant van het huis dat het meest te maken krijgt met verwering, dit wordt ook wel de regenkant van de woning genoemd. Op ten duur kan regen en andere vormen van neerslag het metselwerk, voegen en stenen zodanig aantasten dat het uiteindelijk vocht doorlaat. Het vocht zal dan naar verloop van tijd doorslaan naar de binnenmuren en diverse problemen kunnen veroorzaken.
 • Lekkage: in 9 van de 10 gevallen is een lekkage de oorzaak van vocht in huis. Dit kan komen door een lekke waterleiding of afvoer, maar ook door oude kitranden of verouderde verbindingen in de constructie. Als er een lekkage is zal je dit vrij snel doorhebben, maar het is wel verstandig om de achterliggende oorzaak te achterhalen.
 • Koudebruggen: op sommige plekken in de woning zijn er delen waar de warme lucht van binnen en de koude lucht van buiten elkaar tegenkomen. De warme lucht zal hier zijn vocht kwijtraken en dat gebeurt meestal op koude oppervlakken, zoals bij ramen, betonnen constructies of stalen kozijnen. Deze overgangen worden ook wel koudebruggen genoemd en zijn naast vochtproblemen ook de oorzaak van warmteverlies.
 • Condensatie: mensen, dieren en planten produceren van zichzelf vocht. Zo produceert een mens al ongeveer 1 liter vocht per dag wat ergens naartoe moet. Daarnaast komt hier nog 10 tot 20 liter vocht per dag bij die geproduceerd wordt door koken, douchen, wassen et cetera. Dit vocht moet ergens naartoe en kan in sommige gevallen in de muren trekken.

Gevolgen van vochtproblemen in huis

Je weet nu als het goed is meer over de oorzaken van vocht in huis, maar wat zijn de gevolgen? Het is belangrijk om te weten wat eventuele gevolgen van vochtproblemen kunnen zijn aangezien je hierdoor begrijpt waarom het belangrijk is om dergelijke problemen aan te pakken.

Bovendien kun je hierdoor ook vochtproblemen opsporen waar je jezelf nog niet van bewust was. Eventuele gevolgen van vocht in een woning zijn:

 • Schimmelvorming: schimmels groeien alleen op vochtige plekken en zijn daarom vaak het gevolg van vochtproblemen in de woning. Een goede ventilatie en isolatie kunnen daarom al helpen bij het behouden van een stabiele luchtvochtigheid in huis.
 • Schade aan constructie/fundering: naast dat schimmels een muffe geur met zich meebrengen kan het ook de constructie en/of fundering van de woning aantasten. Mocht er bijvoorbeeld een houtconstructie in de kruipruimte aanwezig zijn? Dan kan deze gaan rotten en de stevigheid afzwakken. In dergelijke gevallen zal er een kruipruimte inspectie of constructieve inspectie uitgevoerd moeten worden.
 • Mogelijk ongedierte: ongedierte kent verschillende vormen waarbij de een makkelijker te bestrijden is dan de ander. Vaak is de komst van ongedierte het gevolg van vochtige plekken. Het meeste ongedierte houdt namelijk van vochtige ruimtes waar zij zich nestelen en voortplanten.
 • Hogere energierekening: lekkages kunnen ervoor zorgen dat ruimtes minder goed verwarmd worden. Ook al let je heel nauw op jouw energieverbruik, alsnog zal de energierekening dan hoger worden. Andere vochtproblemen kunnen er ook toe leiden dat ruimtes sneller afkoelen of dat warme lucht sneller verloren gaat.
 • Problemen met luchtwegen: mensen met gevoelige luchtwegen kunnen ernstige problemen ondervinden door een hoog vochtgehalte in huis. Voornamelijk schimmels die ontstaan op vochtige plekken kunnen zwaar aanslaan op de longen van mensen met astma. Vochtproblemen zullen daarom zo snel mogelijk aangepakt moeten worden ten behoeve van de gezondheid.

Vochtonderzoek uit laten voeren door InspectieBaas

Om ernstige gevolgen van vochtproblemen te voorkomen is het aan te raden om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Merk je dat er dingen niet helemaal kloppen? Dan kan het verstandig zijn om een vochtonderzoek uit te laten voeren. Onze ervaren Inspectiebazen helpen je hier graag bij!

Plan online een belafspraak in om de mogelijkheden en de kosten van het onderzoek te bespreken. Aan de hand van jouw wensen kunnen we op zoek gaan naar de beste oplossing. Zo voorkom jij dat het vochtprobleem op ten duur zal gaan leiden tot nare gevolgen voor jouw woning.

Blijf op de hoogte van ons nieuws