Vloerinspectie

De begane grondvloer is één van de belangrijkste bouwtechnische onderdelen van een woning. Naast dat de vloer de basis vormt voor de uitstraling heeft het ook een constructieve rol. Het kan daarom slim zijn om bij de koop of verkoop van een bestaande woning een vloerinspectie uit te laten voeren.

Vooral bij oudere woningen willen er wel eens problemen ontstaan met de vloer wat na verloop van tijd kan leiden tot ernstige gevolgen. Met een vloerinspectie krijg je direct inzicht in de bouwkundige staat van de begane vloer en weet je of je actie moet ondernemen.

Waarom kiezen voor een vloerinspectie?

Een vloerinspectie is bedoeld om te achterhalen wat de bouwtechnische staat is van een begane vloer. Dit is namelijk een belangrijk constructief onderdeel van een woning en dient te allen tijden in een goede staat te verkeren.

Door een vloerinspectie uit te laten voeren kun je erachter komen of je op de korte termijn actie moet ondernemen en welke kosten dit met zich mee gaat brengen. Onze inspecteurs stellen na de visuele bouwkundige inspectie een bouwkundige rapportage op waarin de eventuele gevolgen en oplossingen worden vermeld.

Wanneer laat je een vloerinspectie uitvoeren?

Van 1956 tot 19884 werden er in Nederland diverse soorten systeemvloeren geïnstalleerd. Na tientallen jaren bleek pas dat er gebreken waren aan deze systeemvloeren. In veel Nederlandse woningen, voornamelijk oude woningen, liggen dergelijke systeemvloeren (vaak als ondervloer).

Mocht je een oude woning kopen, verkopen of erin wonen? Dan kan het raadzaam zijn om een vloerinspectie uit te laten voeren. Zo weet je direct of de vloer op de begane grond nog voldoet aan de bouwtechnische voorwaarden en wat eventueel de gevolgen kunnen zijn als je er niets aan doet.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor InspectieBaas?
  • Keuring volgens geldende normeringen;
  • Voorkom vertraging in het afbouwproces;
  • Grote gebreken worden inzichtelijk vóór de eindoplevering;
  • Tekortkomingen worden direct door de aannemer gedocumenteerd!

Mantavloer of Kwaaitaalvloer

In de jaren van 1965 tot 1983 werden er in Nederland onwijs veel prefab-beton-systeemvloeren geproduceerd, vaak in de vorm van een Mantavloer of Kwaaitaalvloer. Doordat de vraag naar de systeemvloeren zo hoog opliep hebben de fabrikanten ervoor gekozen om het aanlegproces te versnellen. Dit hebben ze gedaan door een bepaald soort zout (calciumchloride) toe te voegen aan de betonmortel.

Later bleek dat calciumchloride de wapening van het beton, het metaal dus, aantastte. Het tastte de beschermlaag rondom de wapening aan en veroorzaakte corrosie in het metaal, wat zich later pas uitte in schade aan de systeemvloeren.

Niet alle elementen van de vloeren werden gemaakt met calciumchloride. Hierdoor kan het zijn dat sommige vloeren wel kenmerken vertonen van schade, terwijl er bij andere vloeren niets aan de hand is. Mocht er op dit moment nog steeds geen schade zijn opgetreden, dan zal dit waarschijnlijk ook niet meer gebeuren.

Koop, verkoop of woon je in een woning waarvan de vloer tussen 1965 en 1983 is aangelegd? Dan kan het wellicht verstandig zijn om een vloerinspectie uit te laten voeren.

NeHoBo vloer of holle baksteenvloer

In de periode van 1956 tot 1984 werden in Nederland ook veel NeHoBo vloeren, ook wel holle baksteenvloeren genoemd, geplaatst in woningen. Dit zijn oranje tegels met daartussen een voegmortel met een wapeningsstaaf erin.

De wapeningsstaven tussen de voegen dienen ter versterking van de trekkracht van de vloer. Omdat de trekkracht voornamelijk in het onderste gedeelte van de vloer optreedt is het extra belangrijk dat dit in orde is. Maar door chloride en/of carbonatie kan de wapening wegroesten met nadelige gevolgen voor de trekkracht van de vloer.

Het wegroesten van de wapening wordt ook wel corrosie genoemd en zorgt ervoor dat de wapening uitzet en de omliggende mortel en stenen kapot drukt. Dit is ook één van de redenen waarom de draagkracht afneemt, wat kan leiden tot schade aan de vloer en de veiligheid nadelig beïnvloedt.

Koop, verkoop of je woon je in een woning met een holle baksteenvloer (NeHoBo vloer) dan doe je er goed aan om een vloerinspectie uit te laten voeren.

Hoe gaat een vloerinspectie in zijn werk?

De vloerinspectie is een complete bouwkundige inspectie van de begane grondvloer. Hierbij wordt er gekeken naar de bouwkundige staat van de vloer. Om de staat van de begane vloer te controleren dienen we de onderzijde van de vloer te bekijken, dit kan op twee verschillende manieren:

  • Onze inspecteur gaat zelf de kruipruimte in, mits er minimaal 40 cm vrije hoogte aanwezig is;
  • We kunnen met een camera(wagen) de onderkant van de vloer inspecteren, mits er 20 cm vrije hoogte is.

Voor de vloerinspectie moeten we in de kruipruimte terecht komen, hiervoor zal dus een kruipruimteluik aanwezig moeten zijn. Is dit niet het geval? Geef dit dan aan. Onze Inspectiebazen nemen dan de spullen mee om er een te installeren.

Vloerinspectie van InspectieBaas

Ons team van ervaren bouwkundige inspecteurs kan niet wachten om je te ondersteunen bij de vloerinspectie. Voorafgaand aan de visuele inspectie bespreken we de mogelijkheden en het plan van aan aanpak. Plan hiervoor een belafspraak in met één van onze Inspectiebazen.

Zodra er (telefonisch) een afsprak is gemaakt voor de inspectie komen wij zo snel mogelijk bij je langs. Vervolgens wordt de inspectie uitgevoerd en stellen wij uiteindelijk een uitgebreid rapport op van onze bevindingen (inclusief foto’s en uitleg).

In het rapport staat vermeld wat de gebreken zijn, wat de gevolgen kunnen zijn als er geen actie wordt ondernemen en wat de beste oplossingen zijn voor het probleem. Aan de hand hiervan kun je aan de slag gaan om de problemen aan je vloer te verhelpen.

Blijf op de hoogte van ons nieuws