Verkoopstyling

Tegenwoordig worden huizen verkocht als warme broodjes over de toonbank. Is verkoopstyling daarom overbodig geworden? Veel mensen, en zelfs styliste, denken ooit dat het werk van een verkoopstyliste overbodig is geworden met de huidige huizenmarkt, maar is dat ook echt zo?

Ondanks dat het inrichten van de woning voor verkoop niet meer zo zeer zal bijdragen aan een snellere verkoop, zal het wel invloed hebben op de prijs die mensen bieden. Zo valt er tegenwoordig extra geld te verdienen door je huis op de juiste manier in te richten voor de verkoop. We geven je daarom graag een aantal verkoopstyling tips!

Waar moet je op letten bij verkoopstyling?

Ga je jouw huis inrichten voor verkoop? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. De grootste fout die je kunt maken is dat je de woning gaat inrichten op de manier hoe jij dit zelf het mooiste vindt. Jouw smaak qua inrichting is niet altijd dezelfde smaak als die van de potentiële kopers.

Bij het inrichten van de woning voor de verkoop is het essentieel om het neutraal en onpersoonlijk te houden. Potentiële kopers proberen meestal door jouw smaak heen te kijken, maar dit blijkt vaak lastig te zijn. Houd het daarom simpel en probeer ervoor te zorgen dat de mensen echt een ‘wow’ gevoel ervaren zodra ze binnen komen.

Algemene verkoopstyling tips

Om je alvast een beeld te geven van wat er zoal moet gebeuren om je huis in te richten voor de verkoop gaan we je hieronder een aantal tips geven. We zullen de belangrijkste aandachtspunten met je bespreken en vertellen hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor InspectieBaas?
  • Keuring volgens geldende normeringen;
  • Voorkom vertraging in het afbouwproces;
  • Grote gebreken worden inzichtelijk vóór de eindoplevering;
  • Tekortkomingen worden direct door de aannemer gedocumenteerd!

1. Opruimen van het huis

Voordat je gaat beginnen aan het interieur of de indeling van het meubilair zal je eerst de gehele woning grondig moeten opruimen. Waarschijnlijk denk je eerst alleen aan de rommel die rondslingert in huis, maar dat is lang nog niet alles.

Bij het verkoopklaar maken van de woning zijn er veel meer spullen die opgeruimd kunnen worden. Denk hierbij aan spullen zoals schoenen, jassen, boeken, keukenapparatuur, schoonmaakmiddelen, shampooflessen, speelgoed, tassen, foto’s en nog veel meer andere persoonlijke spullen. Wees kritisch en ruim alles op wat overbodig is voor potentiële kopers.

2. Zorg voor een neutrale inrichting

Het is belangrijk om je eigen smaak zo min mogelijk naar voren te laten komen in het interieur en de stijl van het huis. Potentiële kopers zullen hier proberen doorheen te kijken, maar in de praktijk blijkt dit vaak lastig te zijn.

Het is daarom belangrijk om niet te veel opvallende kleuren te gebruiken, maar juist te kiezen voor neutrale kleuren. Donkere kleuren zullen ook vaak averechts werken doordat ze een ruimte kleiner zullen doen laten lijken.

Creëer een neutrale sfeer in de woning waarbij anderen makkelijk kunnen zien van; dat kan anders en dit wil ik ook zo doen. Zorg dat potentiële kopers een voorstelling maken van dat ze zichzelf hier al zien wonen, wat uiteraard het perfecte gevoel is dat je wilt creëren bij een (online) bezichtiging.

3. Meer ruimte creëren

Richt allee ruimtes zo ruim mogelijk in door grote meubels tactisch in te delen en kleine meubels, zoals krukjes, kleine tafeltjes en dergelijke, weg te halen. Hiermee creëer je een groter vloeroppervlak wat er voor zal zorgen dat de ruimt optisch groter lijkt.

Daarnaast kan het zijn dat je donkere wanden hebt in huis, dit heeft een nadelig effect op de optische grote van de ruimte. Het is aan te raden om donkere wanden te vermijden en ervoor te kiezen om ze in een lichte kleur te verven, zoals bijvoorbeeld wit. Wit is niet alleen een neutrale kleur, maar laat de ruimte groter lijken en zorgt voor een betere lichtinval.

4. Pak alle kleine klusjes aan

Er zullen vast nog wel wat kleine klusjes in huis zijn die je normaal gesproken niet zo snel zou aanpakken. Voor de verkoopstyling is het echter belangrijk om dit juist wel te doen. Denk hierbij aan afgebladderde verf, versleten vloerdelen, vochtplekken in de badkamer, loszittende deurklinken, bladeren in de dakgoot etc.

Dergelijke klusjes zullen het beeld geven dat er nog meer achterstallig onderhoud is wat potentiële kopers kan afschrikken. Loop je huis daarom eens kritisch na en maak een lijstje van alle kleine klusjes die je makkelijk en snel, zonder al te veel kosten, kunt opknappen en pak ze aan.

5. Zorg voor een goede belichting

Ruimte is licht en licht is ruimte, deze twee termen zijn erg belangrijk bij het inrichten van je huis voor verkoop. De juiste belichting kan er namelijk voor zorgen dat een ruimte groter lijkt. Zet overdag alle gordijnen en zonneschermen open en zet in donkere hoekjes van de woning een lampje neer.

Komen er mensen ‘s avonds het huis bezichtigen? Zorg er dan voor dat alle ruimtes goed zijn verlicht. Steek ook eventueel wat kaarsjes aan om een gevoel van thuis te creëren bij de potentiële kopers. Houd ook rekening met tuin- en buitenverlichting, dit kan ervoor zorgen dat je al 1-0 voor staat voordat de mensen in de woning zijn geweest.

6. Schoonmaken van je huis

Naast het opruimen is het ook essentieel om je huis grondig schoon te maken. Doe dit niet op de manier zoals je dit normaal doet, maar maak het huis overdreven goed schoon. Vergeet hierbij niet al het stof onder de bank, vlekken op de muren en alle kleine details voor een schoon en fris huis.

Voor de sanitaire ruimtes is het ook belangrijk om alle kleine details mee te nemen. Zo kan het al een wereld van verschil maken door een nieuwe toiletrol, wc blokje en eventueel geurstokjes te plaatsen. De ramen mag je ook zeker niet vergeten, je wilt uiteraard geen vetvlekken op je ramen hebben zitten wanneer er mensen het huis komen bezichtigen.

Kortom, een schoon en fris huis is aantrekkelijker voor potentiële kopers. Dit geeft namelijk het beeld dat je alles goed voor elkaar hebt en je huis goed onderhoud.

7. Wees niet te perfectionistisch

Ga je jouw huis verkoopklaar maken? Wees dan niet te perfectionistisch. Het moet niet aanvoelen alsof je door een meubelwinkel heenloopt. Creëer in plaats daarvan een gevoel van thuis met hier en daar een magazine de standaard zaken die je in huis hebt.

Kijk kritisch naar drukke delen van een ruimte en probeer het wat rustiger te laten ogen. Een boeken kast hoeft bijvoorbeeld niet helemaal vol te staan, maar laat wel altijd een aantal boeken staan voor de indruk. Een goede presentatie van de woning realiseer je door een huiselijk gevoel te creëren.

Verkoopstyling van verschillende ruimtes

Naast de algemene verkoopstyling tips willen we je graag nog een aantal tips geven voor het stylen van specifieke ruimtes in de woning. Het is goed om te weten waar je per ruimte op moet letten zodat niet alles dezelfde uitstraling krijgt. Bovendien hebben sommige kamers extra aandacht nodig om het aantrekkelijk te maken voor kijkers die het huis komen bezichtigen.

Hal/entree

De eerste indruk is altijd het belangrijkste en die begint bij de entree en de hal. Ga daarom eens voor je eigen deur staan om te kijken hoe je het wat meer kunt opvrolijken of huiselijker kunt maken.

Stap vervolgens door de deur en bekijk de hal kritisch, vaak is dit een stalplek voor jassen, schoenen en kledingaccessoires, zoals petten, mutsen, sjaals en dergelijke. Haal alle kleding en accessoires weg om meer ruimte te creëren en zorg voor een aangename belichting.

Woonkamer

De woonkamer is een ruimte waar mensen veel tijd spenderen, dit is vaak ook één van de belangrijkste ruimtes van een woning. Zorg ervoor dat de ruimte neutraal is ingedeeld met huiselijke aspecten.

Houd er rekening mee dat bepaalde boeken, kunst of woonaccessoires voor sommige groepen aanstootgevend kunnen zijn. Haal dergelijke zaken dan ook weg en voorkom dat mensen afschrikken.

Een goede tip voor de verkoopstyling is om een bosje bloemen in de woonkamer te plaatsen. Naast een neutrale uitstraling fleurt dit de ruimte ook weer op. Kies daarom voor een neutrale bos bloemen en geen boeket met allerlei felle kleuren.

Keuken

De keuken zit meestal verbonden aan de woonkamer en zal ook een neutrale uitstraling moeten hebben. Een goed idee is om overbodige keukenapparatuur, zoals een airfryer of tosti ijzer weg te laten in de keuken, zorg dat het aanrechtblad niet te druk is ingericht. Zet in plaats daarvan een koffiezetapparaat en/of een waterkoker neer.

Vergeet ook niet om een schone theedoek en handdoek op te hangen, dit soort details kunnen al een wereld van verschil maken. Zorg er ook voor dat er geen etensresten meer te zien zijn en dat de geur van eten niet aanwezig is.

Slaapkamer

Als we de benedenverdieping hebben gehad zullen waarschijnlijk eerst de slaapkamers bekeken worden. Hier zal een rustige en aangename sfeer moeten hangen. Ruim de slaapkamers dus goed op en zorg ervoor dat afleidende objecten weggehaald worden.

De slaapkamer moet een plek zijn om jezelf terug te kunnen trekken en tot rust te komen. Te veel poespas zal daarom geen prettige indruk geven aan potentiële kopers.

Denk aan de overloop

Voordat je de slaapkamer binnenstapt kom je eerst nog op de overloop terecht. Zorg dat de overloop, en de trap richting de overloop, schoon is en rustgeven is ingericht.

Badkamer

Bij de badkamer is het voornamelijk belangrijk om een schone en hygiënische indruk achter te laten. Het is immers een ruimte waarin je jezelf wast en hygiëne is dan wel een belangrijk punt. Een grondige schoonmaakbeurt van de badkamer is dan ook zeker een aanrader. Vergeet ook niet om schone handdoeken op te hangen of neer te leggen!

Tuin

Heb je een voor- en/of achtertuin? Een voortuin is altijd het eerst wat je ziet bij een woning, tenzij je in een appartement woont. Geef de tuin daarom een simpele onderhoudsbeurt door het onkruid te verwijderen, eventueel de heg bij te snoeien en wat nieuwe plantjes te plaatsen. Doe hetzelfde voor de achtertuin en plaats eventueel ook nieuwe plantjes bij de voordeur.

Extra verkoopstyling tips voor tijdens de bezichtiging

Je huis verkopen doe je (bijna) altijd via een makelaar. Deze zorgt ervoor dat het huis gepresenteerd wordt bij potentiële kopers. Ook regelen makelaars bezichtigingen voor mensen die interesse hebben in een woning. Ze komen jouw huis dan eens in het echt bekijken. Maar maak je geen zorgen over het opruimen van je huis, want dit wordt ruim op tijd aangegeven.

Voor een bezichtiging zijn er echter wel nog een aantal zaken die je extra kunt toepassen voor een nog betere indruk. Zorg voor een frisse geur in huis door van te voren de ramen en deuren even open te zetten, zo komt er lekker wat frisse lucht binnen.

Is het een hele warme of juiste heel koude dag? Zorg dan voor een aangename temperatuur in huis. Ondanks dat de temperatuur in de woning niet direct de aandacht trekt is het fijn voor kijkers om rustig een rondje te maken zonder dat ze zich storen aan een lage of juist te hoge temperatuur.

Verkoopstyling van InspectieBaas

Als eigenaar van een huis kan het ooit lastig zijn om kritisch te kijken naar je eigen interieur. Dit komt het jouw smaak is en je jezelf niet kunt voorstellen dat andere mensen het niet mooi vinden. Toch moet je jezelf realiseren dat iedereen zijn eigen smaak heeft en daarom alles neutraal inrichten.

Het presenteren van je huis op huizenmarkt is essentieel voor een snelle verkoop. Lukt het je niet om door je eigen smaak heen te kijken? Dan is professionele verkoopstyling wellicht iets voor jou. Bij InspectieBaas kunnen we je interieuradvies geven, woningfotografie verrichten en je helpen bij de woningpresentatie bij bezichtigingen.

Mocht je interesse hebben in professionele verkoopstyling? Plan dan een belafspraak in en laat je adviseren door onze Inspectiebazen. Met jarenlange kennis en ervaring op het gebied van styling en restyling zijn wij dé specialisten die je kunnen helpen bij het inrichten van de woning voor verkoop!

Blijf op de hoogte van ons nieuws