Thermografisch onderzoek

Een thermografisch onderzoek in je woning uit laten voeren kan zorgen voor een beter beeld van de staat van je woning. Sommige gebreken in een woning kunnen niet direct worden gespot, denk hierbij aan beschadigde isolatie of slijtage aan pijpleidingen.

In dergelijke gevallen kan een thermografische inspectie je helpen om deze verborgen gebreken in huis op te sporen.

Wat is een thermografisch onderzoek?

Een thermografisch onderzoek, ook wel warmtescan genoemd, is een inspectie van de woning waarbij onzichtbare gebreken opgespoord worden middels een thermografische camera. Hiermee kunnen onder andere lekkages, vochtplekken, isolatieproblemen, warmtelekken en koudebruggen opgespoord worden.

Warmtelekken, lekkages en problemen met isolatie kunnen (meestal) niet met het blote oog waargenomen worden. Hiervoor zal je dus een speciale warmtecamera nodig hebben die je precies kan laten zien waar bepaalde zaken in de woning ontregeld zijn. Door een thermografische scan uit te laten voeren kun je hoge onderhoudskosten de kop indrukken en nadelige gevolgen voorkomen.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor InspectieBaas?
 • Keuring volgens geldende normeringen;
 • Voorkom vertraging in het afbouwproces;
 • Grote gebreken worden inzichtelijk vóór de eindoplevering;
 • Tekortkomingen worden direct door de aannemer gedocumenteerd!

Waarom een thermografie inspectie uit laten voeren?

Door middel van een thermografisch onderzoek kun je onzichtbare gebreken van een woning in een vroeg stadium onderuit halen. Denk hierbij aan warmtelekken, vochtophoping, isolatielekken en nog veel meer.

Meestal zijn dergelijke gebreken niet waar te nemen met het blote oog. Om hoge herstelkosten en nadelige gevolgen voor de veiligheid in de woning te voorkomen kan het slim zijn om een thermografische inspectie te laten doen.

Wanneer laat je een warmtescan in huis uitvoeren?

Een warmtescan van een woning laat je meestal uitvoeren voordat je een woning koopt. Tijdens de bouwkundige keuring kun je ervoor kiezen om ook een thermografisch onderzoek uit te laten voeren.

Naast de visuele inspectie zal er dan middels een thermografische camera ook op zoek worden gegaan naar onzichtbare gebreken met betrekking tot lekkages en warmteverlies.

Problemen zoals optrekkend vocht, inwendige condensatie, luchtlekken, problemen met vloerverwarming en andere zaken met betrekking tot lekkages en isolatie kunnen ervoor zorgen dat de energierekening flink oploopt.

Uiteraard ben je op zoek naar een woning die voldoet aan alle kwaliteitseisen. In dat geval kan een thermografische onderzoek van de woning een slimme keuze zijn om te onderzoeken of alles in orde is.

Wat wordt er onderzocht tijdens een thermografische keuring?

Tijdens een thermografische keuring wordt er onderzocht of een woning voldoet aan de juiste eisen omtrent isolatie, lekkage, en verwarming. Er worden dan ook diverse aspecten van woning gekeurd om erachter te komen wat eventuele oorzaken zijn en hoe je dit het beste kunt oplossen. Bij een thermografisch onderzoek worden de volgende zaken opgespoord:

 • Isolatieproblemen
 • Luchtlekken
 • Lekkages in leidingen
 • Problemen met warmteontwikkeling
 • Problemen met vloerverwarming
 • Vochtproblemen
 • Inwendige condensatie
 • Problemen met kierdichtingen
 • Warmtelekken
 • Koudebruggen

Door middel van een infrarood warmtemeter kunnen dergelijke problemen in de woning gelokaliseerd worden.

Voordelen van een thermografisch onderzoek

Een warmtescan of thermografisch onderzoek brengt onwijs veel voordelen met zich mee voor jou als bewoner of koper van een woning. Zo krijg niet alleen inzicht in de staat van de woning, maar kun je ook op tijd actie ondernemen bij verborgen gebreken.

Hiermee voorkom je dat je op een later moment kostbare aanpassingen moet maken die voorkomen hadden kunnen worden. Andere voordelen van een thermografisch onderzoek zijn:

 • De kosten voor een warmtescan in huis liggen relatief laag;
 • De inspectie zal weinig tijd in beslag nemen;
 • Alle bevindingen worden vastgelegd op camera zodat je bewijs hebt;
 • Je ontvangt een overzichtelijke rapportage van de bevindingen.

Warmtescan in huis kosten

Thermografie in een woning neemt weinig tijd in beslag en kost daarom relatief weinig. Voornamelijk wanneer je gaat kijken wat je ervoor terugkrijgt. Het thermografisch onderzoek wordt bovendien (meestal) tegelijk met de bouwkundige keuring uitgevoerd, je vangt dus twee vliegen in één klap. Vervolgens ontvang je een uitgebreid bouwtechnisch rapport met daarin alle bevindingen zodat je precies weet waar de problemen zich in huis bevinden.

Rapportage van een thermografisch onderzoek

Nadat het thermografische onderzoek heeft plaatsgevonden ontvang je een helder inspectierapport met daarin alle bevindingen die de inspecteur is tegengekomen tijdens de nauwkeurige meting. Het rapport bestaat uit een lijst van alle gebreken, inclusief foto’s, en advies over hoe je de gebreken het beste kunt oplossen middels correctief onderhoud.

Ook vermelden wij erbij wat de gevolgen kunnen zijn als je de gebreken zal negeren. Vaak heeft dit niet alleen nadelige gevolgen voor de staat van de woning, maar ook voor de kosten die op een later moment gemaakt moeten worden, deze zullen namelijk niet naar beneden gaan.

Thermografisch onderzoek uit laten voeren door onze Inspectiebazen

Bij InspectieBaas kun je naast een bouwkundige inspectie ook een thermografische inspectie uit laten voeren. Het thermografisch onderzoek wordt dan tijdens de bouwkundige inspectie uitgevoerd zodat je in één keer een goed beeld krijgt van de staat van de woning.

Na de inspectie ontvang je van ons een duidelijk en overzichtelijk rapport met alle gebreken die we zijn tegengekomen en de ernst ervan. Uiteraard ontvang je hier ook foto’s bij zodat je precies ziet wat alles precies inhoudt.

Wil je de volledig inspectie uit laten voeren door één van onze gecertificeerde inspecteurs? Plan dan nu een belafspraak in om je te laten informeren over de mogelijkheden. Samen zorgen wij ervoor dat je een woning koopt die voldoet aan alle kwaliteitseisen en waar je jarenlang plezier van zult hebben.

Blijf op de hoogte van ons nieuws