Taxatie huis

Een huis taxeren is het bepalen van de marktwaarde van de woning. Wanneer je jouw huis wilt gaan verkopen is het goed om te weten wat de daadwerkelijke marktwaarde is. Op basis hiervan kun je namelijk de vraagprijs van de woning bepalen. Met een taxatie krijg je hier meer inzicht in.

Ook wanneer je een huis gaat kopen zal er een taxatie van de woning uitgevoerd moeten worden. Bij het aanvragen van een hypotheek eist de geldverstrekker namelijk een taxatierapport dat is opgesteld door een gecertificeerde taxateur. Dit omdat je maximaal 100% van de marktwaarde van de woning kunt financieren met een hypotheek.

Wat is een opdracht tot taxatie precies?

Een opdracht tot taxatie is de opdracht tot het vaststellen van de waarde van een woning waarbij de waardebepaling vastgesteld wordt in een rapport.

Let op: een opdracht tot taxatie is geen opdracht tot het verrichten van een bouwtechnische keuring. Er zal namelijk geen advies gegeven worden over eventuele gebreken aan de woning, maar er wordt puur gekeken naar de waarde ervan.

Hoe gaat een taxatie in zijn werk?

De eerste stap is uiteraard het maken van een afspraak met een gecertificeerd taxateur. Een NVM-taxateur kan in dat geval een goede keuze zijn. Zodra je een afspraak hebt gemaakt is het verstandig om direct aan de slag te gaan om de benodigde gegevens en documenten van de woning te verzamelen. Een taxateur heeft namelijk de tekeningen van de woning, het eigendomsbewijs en de kadastrale gegevens nodig.

Vervolgens zal de taxateur op de afgesproken datum en tijd naar de woning komen die getaxeerd moet worden. Hij/zij zal een ronde maken door de woning en alle bevindingen noteren in een rapport. Op basis van zijn/haar bevindingen wordt er een overzichtelijk rapport opgesteld met daarin de huidige marktwaarde van de woning.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor InspectieBaas?
 • Keuring volgens geldende normeringen;
 • Voorkom vertraging in het afbouwproces;
 • Grote gebreken worden inzichtelijk vóór de eindoplevering;
 • Tekortkomingen worden direct door de aannemer gedocumenteerd!

Waar let een taxateur op?

Tijdens het taxeren van een woning let een taxateur op diverse factoren. Er zijn namelijk verschillende aspecten die een rol spelen bij het bepalen van de marktwaarde van een woning. Hieronder hebben we die factoren voor je onder elkaar gezet:

 • (Kwaliteit van de) constructie en de gebruikte materialen
 • Mate van isolatie en energiezuinigheid
 • Verplichtingen en rechten, zoals erfpacht
 • Staat van onderhoud
 • Inhoud en de oppervlakte
 • Functionele indeling
 • Ligging en de omgeving
 • Huidige marktsituatie
 • Bestemmingsplan

In welke situaties kan een taxatie woning nodig zijn?

In de meeste gevallen zullen taxaties van woningen uitgevoerd worden wanneer je een huis gaat kopen of verkopen. Als je een huis gaat kopen moet je namelijk wel een vraagprijs kunnen bepalen en dat kan niet op basis van de WOZ-waarde.

Daarnaast moet je bij het aanvragen van een hypotheek aan kunnen tonen wat de marktwaarde is van een woning, aangezien je maximaal 100% van de marktwaarde kunt financieren. Echter zijn er ook andere situaties waarin een taxatie nodig zou kunnen zijn, namelijk:

 • Wanneer je de waarde van de woning wilt weten omdat je gaat scheiden;
 • Wanneer je een verzekering wilt afsluiten en je het te verzekerde bedrag wilt weten;
 • Wanneer je een hypotheek wilt oversluiten;
 • Wanneer je WOZ-bezwaar wilt indienen;
 • Wanneer je wilt weten of een verbouwing meerwaarde oplevert.

Verschillende soorten taxaties

Het is mogelijk om je huis op verschillende manieren te laten taxeren. Alhoewel een geldverstrekker bij een hypotheek vaak eist om een fysieke taxatie te laten uitvoeren, laat NHG ook desktoptaxatie toe. Dit is een goedkopere vorm van taxatie, maar wat is nu precies het verschil?

Fysieke taxatie

Een fysieke taxatie, de naam zegt het eigenlijk al, is een taxatie die op locatie wordt uitgevoerd. De taxateur komt dan naar de woning in kwestie en zal op locatie een taxatie uitvoeren.

Meestal is een fysieke taxatie nauwkeuriger dan een desktoptaxatie, maar daarom ook duurder. Echter mag je door een fysieke taxatie uit te laten voeren wel 100% van de marktwaarde financieren in de hypotheek.

Desktoptaxatie

De desktoptaxatie is een redelijk nieuwe vorm van taxeren en wordt nog niet heel lang toegepast. Via de computer wordt er dan een huis getaxeerd op basis van een statisch model en de gegevens over de huidige huizenmarkt.

Een dergelijk taxatie is sneller en goedkoper, maar niet zo accuraat als een fysieke taxatie. Bovendien mag je in het geval van een desktoptaxatie maximaal 90% van de marktwaarde financieren in de hypotheek, omdat de taxatie minder nauwkeurig is.

Kosten taxatie huis

De kosten voor een huis taxeren hangen af van diverse factoren. Allereerst is het belangrijk om voor jezelf te bepalen hoeveel je van de marktwaarde wilt financieren in je hypotheek. Mocht je namelijk 90% willen financieren? Dan is een desktoptaxatie voldoende. In dat geval betaal je meestal minder dan €100,- en kun je bij de geldverstrekker tot 90% van de marktwaarde financieren.

Wil je liever de volledige 100% van de marktwaarde financieren in de hypotheek? Dan is het noodzakelijk om een fysieke taxatie uit te laten voeren. Dit duurt vaak langer en is ook een stuk duurder. Zo kun je al gauw rekenen op een bedrag van tussen de €500,- en €1000,-.

Zijn taxatiekosten fiscaal aftrekbaar?

Wanneer je de kosten voor de taxatie van een woning moet maken omwille van het verkrijgen van een hypotheek, zijn deze vaak eenmalig aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Laat je een woning taxeren voor een verbouwing of ander doeleinden? Dan is het niet altijd gegarandeerd dat je de kosten hiervoor fiscaal mag aftrekken. De (meeste) kosten die je maakt voor het afsluiten van een hypotheek zijn over het algemeen fiscaal aftrekbaar.

Blijf op de hoogte van ons nieuws