Opleveringskeuring nieuwbouw

De oplevering van een nieuwbouwwoning is altijd een spannend moment. Samen met de bouwer zal er een rondje gemaakt worden in en rondom het huis waarna er een proces verbaal van oplevering wordt opgesteld. Alle bouwkundige gebreken worden hierin vermeld waardoor je sterker in je schoenen staat in geval van juridische geschillen met betrekking tot de oplevering.

In sommige gevallen kan het verstandig zijn om een opleveringskeuring voor nieuwbouw uit te laten voeren. Je gaat dan onder begeleiding van een bouwkundig inspecteur een ronde door de woning maken. Hij/zij weet namelijk precies waar ze op moeten letten tijdens de visuele inspectie. Op deze manier weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet en onderteken je met een gerust hart het proces verbaal van oplevering.

Wat is een opleveringskeuring nieuwbouw?

De opleveringskeuring is een visueel onderzoek van de nieuwbouwwoning. Hierbij ga je samen met een bouwkundig inspecteur een uitgebreide ronde maken door de woning. Alle visuele gebreken worden genoteerd en uiteindelijk opgesteld in het proces verbaal van oplevering.

Door samen met een deskundig inspecteur te controleren of de bouwkundige staat van de woning in orde is, weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. Hierdoor zal je sterke staan in geval van juridische geschillen met de aannemer. Bovendien geeft de inspecteur ook advies over wat je het beste kunt doen na de nieuwbouw opleveringskeuring.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor InspectieBaas?
  • Keuring volgens geldende normeringen;
  • Voorkom vertraging in het afbouwproces;
  • Grote gebreken worden inzichtelijk vóór de eindoplevering;
  • Tekortkomingen worden direct door de aannemer gedocumenteerd!

Hoe gaat een opleveringskeuring nieuwbouw precies in zijn werk?

Voordat de oplevering van een nieuwbouwwoning plaatsvindt zal er eerst een datum geprikt worden door de bouwer/aannemer. Je ontvangt dan een officiële uitnodiging voor de oplevering van jouw nieuwbouwhuis, meestal gebeurt dit twee van te voren. Hierdoor heb je nog ruim de tijd om een afspraak te maken met een bouwkundig inspecteur.

Vervolgens is het dan zo ver, de dag van de oplevering. Op locatie zal je de bouwkundige inspecteur ontmoeten en direct aan de slag gaan met de opleveringskeuring van de nieuwbouwwoning. Elke kamer en ruimte wordt zorgvuldig gecontroleerd op eventuele gebreken en wees hierbij niet bang om vragen te stellen.

De aannemer legt graag uit hoe bepaalde installaties in elkaar steken, terwijl de bouwtechnische inspecteur ondertussen alle gebreken noteert. Zodra de ronde door de woning klaar is wordt er door de aannemer een proces verbaal van oplevering opgesteld. Voordat je deze tekent laat je het bouwkundig rapport controleren door de expert. Hiermee voorkom je namelijk dat er gebreken op het proces verbaal ontbreken.

Hoe zit het met de vooroplevering?

In sommige gevallen vindt er een aantal weken voor de definitieve oplevering ook nog een zogeheten voorschouw of vooroplevering plaats. Het is niet verplicht om hierbij aanwezig te zijn, maar zeker wel verstandig. Er zal dan al een kleine ronde door het huis gemaakt worden waarbij er wordt gekeken of alles naar behoren is voldaan.

Vaak is het een goed moment om de meer- en minderwerkzaamhedenlijst mee te nemen om te controleren of de aannemer alles naar wens heeft uitgevoerd. Mocht dit namelijk niet het geval zijn? Dan heeft hij/zij nog de tijd om essentiële punten en bouwkundige gebreken voor de definitieve oplevering te herstellen.

Het is meestal niet noodzakelijk om een bouwkundig inspecteur mee te nemen naar de vooroplevering, alhoewel een voorschouw opleveringskeuring wel behoort tot de mogelijkheden. Vaak is het meer dan voldoende om alle bevindingen voor jezelf op te schrijven en deze nogmaals te controleren tijdens de definitieve oplevering onder begeleiding van een bouwkundig inspecteur.

Wat wordt er gecontroleerd tijdens een opleveringskeuring nieuwbouw?

Een opleveringskeuring is een visuele keuring waarbij dus enkel en alleen de visuele aspecten van de nieuwe woning gecontroleerd worden. Tijdens de opleveringskeuring zal een bouwkundig adviseur alle geconstateerde gebreken noteren en ervoor zorgen dat alles duidelijk in kaart wordt gebracht. Zo worden de volgende zaken in de rapportage opgenomen:

  • Bouwtechnische gebreken
  • Schoonmaak na werkzaamheden
  • Afwerking en/of beschadigingen
  • De uitvoering van het meer- of minderwerk
  • Is het werk naar behoren uitgevoerd?
  • Zijn de (eerder) vastgelegde punten tijdens de voorschouw verholpen?

Onze Inspectiebazen helpen je graag bij het in kaart brengen van eventuele gebreken in de nieuwbouwwoning. Wij vertrekken namelijk pas zodra elk deel van de woning zorgvuldig is gecontroleerd.

Opleveringskeuring kosten

De kosten van een opleveringskeuring nieuwbouw zijn afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Het is daarom goed om te weten welke factoren van invloed zijn op de totale kosten zodat je deze voor jezelf zo laag mogelijk kunt houden. Bovendien is het in sommige gevallen mogelijk om van te voren een vast tarief af te spreken waardoor je niet voor vervelende verassingen komt te staan.

Over het algemeen is onder andere de afstand die de inspecteur moet afleggen naar de nieuwbouwwoning van invloed op de totale prijs. Daarnaast speelt de grootte van een woning ook een belangrijke rol op de totale kosten. Hoe groter de woning, hoe langer de keuring zal duren. Echter zal de keuring over het algemeen één tot anderhalf uur in beslag nemen.

Verder is het een aantal gevallen ook mogelijk om extra diensten af te nemen tijdens te opleveringskeuring nieuwbouw, zoals een thermografische inspectie of een vochtonderzoek. Mocht je dit graag willen? Weet dan dat hier extra kosten aan verbonden zitten. Echter is het vaak niet nodig om dergelijke zaken bij een nieuwbouwwoning te controleren.

Zijn de kosten van een opleveringskeuring nieuwbouw aftrekbaar?

De kosten voor een opleveringskeuring nieuwbouw zijn fiscaal aftrekbaar mits de keuring in verband staat met het afsluiten van de hypotheek. In het geval van een NHG-hypotheek (Nationale Hypotheek Garantie) is het vaak verplicht om een opleveringskeuring uit te voeren waardoor de kosten in dat geval samenhangen met het afsluiten van de hypotheek en dus ook fiscaal aftrekbaar zijn. Is de hypotheek afgesloten vanwege onderhoud of een verbetering aan de woning? Dan zijn de kosten in de meeste gevallen niet aftrekbaar.

Hoe vind ik een bouwkundig inspecteur voor de opleveringskeuring?

Als je op zoek bent naar bouwkundig inspecteurs voor het uitvoeren van een opleveringskeuring nieuwbouw? Dan ben je bij InspectieBaas aan het juiste adres. Onze deskundige Inspectiebazen hebben jarenlange ervaring op het gebied van bouwkundige keuringen en helpen je daarom graag bij de opleveringskeuring van jouw nieuwbouwwoning.

Om er zeker van te zijn dat je zelf niets over het hoofd ziet is het raadzaam om een bouwkundig adviseur mee te nemen naar de definitieve oplevering. Na de keuring zal er een uitgebreid, maar duidelijk, rapport opgesteld worden waarin alle geconstateerde gebreken staan vermeld. Hierdoor sta je een stuk sterker in het geval van bouwkundige geschillen met de aannemer.

Plan een afspraak in met één van onze Inspectiebazen

Wil je meer weten over de mogelijkheden van onze diensten? Plan dan online een belafspraak in met één van onze ervaren Inspectiebazen. Wij helpen je namelijk graag op weg met vragen over zaken omtrent nieuwbouwwoningen en bestaande woningen met gebreken. Onze deskundigen voorzien je graag van extra hulp en advies en kunnen je alles vertellen over onze diensten. Benieuwd naar de mogelijkheden? Plan dan nu een afspraak in via de site!

Blijf op de hoogte van ons nieuws