Oplevering nieuwbouw

Je hebt een nieuwe woning laten bouwen en het is na lange tijd (bijna) af. De volgende stap is de oplevering van de nieuwbouwwoning. Tijdens de oplevering ga je samen met de aannemer van de woning en eventueel een bouwkundig adviesbureau controleren of alle werkzaamheden naar volgens afspraak zijn uitgevoerd.

Maar waar moet je op letten tijdens de oplevering nieuwbouw? We leggen je het op deze pagina haarfijn uit!

Vooroplevering nieuwbouwwoning

Eén of twee weken voordat de definitieve oplevering van de nieuwbouwwoning plaatsvindt zal er (in veel gevallen) een zogeheten vooroplevering zijn. Het is is niet noodzakelijk om hier aanwezig te zijn, maar uiteraard wel verstandig. Zo ga je alvast een rondje maken in- en rondom het huis om te controleren of er eventuele gebreken aanwezig zijn.

Doordat de vooroplevering meestal één tot twee weken voorafgaand aan de officiële oplevering plaatsvindt heeft de aannemer nog tijd om eventuele beschadigingen en bouwkundige gebreken te herstellen. Hierdoor ben je er bij de oplevering van verzekerd dat de woning gereed is om er definitief te gaan wonen.

Is een vooroplevering verplicht?

Als alles volgens schema verloopt kan er een afspraak worden gemaakt met de aannemer om een vooroplevering plaats te laten vinden. Dit is echter niet verplicht voor een bouwer en zal dan ook altijd in overleg worden bepaald.

Houd er rekening mee dat een vooroplevering geen officiële oplevering is, maar puur is bedoeld zodat de aannemer nog tijd heeft om mankementen aan de woning te herstellen. Bovendien ben je ook niet verplicht om bij de vooroplevering aanwezig te zijn.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor InspectieBaas?
 • Keuring volgens geldende normeringen;
 • Voorkom vertraging in het afbouwproces;
 • Grote gebreken worden inzichtelijk vóór de eindoplevering;
 • Tekortkomingen worden direct door de aannemer gedocumenteerd!

Wanneer mag de oplevering bij nieuwbouw plaatsvinden?

Op het moment van de vooroplevering is de nieuwbouwwoning meestal nog niet volledig gereed voor bewoning. Zo kan het zijn dat water, elektra en andere belangrijke zaken nog aangesloten dienen te worden. De oplevering van de woning mag in dat geval pas plaatsvinden als er aan alle noodzakelijke eisen van wonen is voldaan.

Zo worden nieuwbouwwoningen vaak opgeleverd met een afgewerkte badkamer en toilet. De keuken dient vaak wel nog zelf geïnstalleerd te worden. Andere woningen worden soms zelfs helemaal leeg opgeleverd.

Checklist oplevering nieuwbouw: waar moet je op letten?

Het is belangrijk om te weten waar je op moet letten tijdens de definitieve oplevering van de nieuwbouwwoning. Zo voorkom je dat je een proces-verbaal van oplevering tekent en akkoord gaat met een document waar niet alle gebreken in genoteerd staan. Hieronder volgt daarom een checklist voor de oplevering van een nieuwbouwhuis waarbij je goed moet letten op de volgende punten:

 • Heb je tijdens de vooroplevering al enige gebreken ontdekt? Controleer dan of deze al zijn hersteld.
 • Het kan soms zijn dat de opleveringskeuring langer duurt dan dat er voor is uitgestreken. In dat geval is het belangrijk dat je jezelf niet laat opjagen onder tijdsdruk. De aannemer dient je namelijk voldoende tijd tijdens de oplevering te geven om de nieuwbouwwoning kritisch te controleren.
 • Voor de bouw van de woning heb je afspraken gemaakt met de aannemer voor bepaalde werkzaamheden. Deze staan genoteerd op de meer- en minderwerklijst. Controleer altijd of er is voldaan aan deze specifieke werkzaamheden.
 • Tijdens de nieuwbouw oplevering is het van belang om alle toiletten, kranen, fornuizen, lampen en ander hang- en sluitwerk na te kijken. Alles dient namelijk naar behoren te functioneren, denk dus ook aan de cv-ketel en dergelijke.
 • Controleer alle kozijnen, sanitair, tegelwerk, deuren en ramen op beschadigingen. Tijdens het bouwen wil hier wel eens schade aan ontstaan.
 • Het kan zijn dat sommige delen van de woning moeilijk te controleren zijn op afwijkingen doordat er nog geen verlichting aanwezig is of er veel stof en vuil ligt. Noteer dit in het proces-verbaal zodat je hier eventueel op een later moment nog op terug kunt komen.
 • Zorg ervoor dat de woning tijdens de sleuteloverdracht verzekerd is. Vanaf het moment van oplevering is de het risico op diefstal en inbraak namelijk voor eigen rekening.
 • Noteer alle meterstanden in het verslag, deze kun je vervolgens doorgeven aan de energieleverancier.

Noteer alle bouwkundige gebreken en grote beschadigingen in het rapport zodat de bouwer weet waar hij/zij mee aan de slag moet gaan. Meestal geldt er namelijk een termijn van drie maanden waarin de bouwer alle gebreken dient te herstellen.

Gebreken na oplevering nieuwbouw woning, wat te doen?

Mocht er tijdens de oplevering blijken dat er kleine beschadigingen of eventuele gebreken aanwezig zijn in de woning? Dan dient dit genoteerd te worden in het proces-verbaal van oplevering. Na de controle door de nieuwbouwwoning worden alle mankementen in het rapport genoteerd.

Vervolgens kun je het document ondertekenen en akkoord gaan met de oplevering met uitzonering van de genoteerde gebreken. Alle afwijkingen dienen vervolgens binnen drie maanden hersteld te worden door de bouwer.

Blijkt het zo te zijn dat de woning nog niet gereed is voor bewoning, omdat bijvoorbeeld het water nog niet is aangesloten? Dan mag je de opleveringskeuring weigeren, dit doe je middels een aangetekende brief. Het kan daarom verstandig zijn om een bouwkundige mee te nemen naar de keuring om vervelende verassingen te voorkomen.

5% regeling bij gebreken na oplevering van nieuwbouwhuis

Bij de oplevering kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van de 5% regeling. Dit houdt in dat de notaris 5% van de aannemerssom in een apart depot laat storten waar je op kunt terugvallen als de bouwer de gebreken niet binnen 3 maanden herstelt. De 5% van de aannemerssom zal dan na verhouding worden uitbetaald.

Het proces-verbaal van oplevering opstellen

Heb je de oplevering van nieuwbouw checklist opgevolgd? Dan is hier (als het goed is) een zorgvuldig opgesteld proces-verbaal van oplevering uit voort gekomen. Weet je zeker dat je alles hebt gecontroleerd en niets over het hoofd hebt gezien? Dan kun je akkoord gaan met de oplevering met uitzondering van de genoteerde gebreken.

Het is ten zeerste aan te raden om altijd een bouwkundig adviseur mee te nemen naar de opleveringskeuring aangezien hij/zij precies weet waar je op moet letten. Bovendien kunnen zijn het verslag zorgvuldig opstellen en voorkomen dat je bepaalde zaken over het hoofd ziet.

Planning na de oplevering van een nieuwbouwhuis

Het stappenplan na oplevering van nieuwbouw ziet er bij de meesten ongeveer hetzelfde uit. Zo zal als eerst de overdracht van de sleutel plaatsvinden waarna je kunt intrekken in de woning. Echter zal er nog een hoop moeten gebeuren aangezien de woning kaal wordt opgeleverd, met uitzondering van een toilet en badkamer.

Er zal dus een goede planning moeten worden gemaakt om het huis zo snel mogelijk in te richten en bewoonbaar te maken. Vaak wordt er nog veel geklust en dienen er regelmatig nog kleine verbouwingen gedaan te worden, zoals het installeren van een keuken.

Hoe lang kun je na de oplevering van nieuwbouw verhuizen?

Verhuizen naar een nieuwbouwhuis kan in principe al direct vanaf het moment van de overdracht van de sleutel. Echter zien we dit in de praktijk niet vaak gebeuren omdat de woning nog vol met bouwvocht zit. Afhankelijk van de tijd van het jaar kan het 3-5 weken (in de winter) of 3-4 weken (in de zomer) duren voordat je kunt beginnen met schilderen en inrichten.

Begeleiding tijdens de opleveringskeuring

Heb je behoefte aan extra begeleiding tijdens de oplevering? Dan zit je bij InspectieBaas aan het juiste adres. Ons ervaren team van deskundigen helpen je namelijk graag bij de keuring van de definitieve oplevering. Zo maken we samen een rondje door de woning en controleren we of alles naar behoren is uitgevoerd.

Mocht je interesse, vragen of behoefte hebben aan advies? Plan dan gerust een bel afspraak in met één van onze Inspectiebazen. Zij helpen je graag met begeleiding tijdens de keuring van jouw nieuwbouwhuis en vertellen je er meer over. Zo ga je goed voorbereid naar de opleveringskeuring van het nieuwbouwhuis.

Blijf op de hoogte van ons nieuws