Nulmeting woning
Ga je bouwwerkzaamheden uitvoeren bij een woning of pand? Dan kan het slim zijn om een bouwkundige nulmeting uit te laten voeren. Het wil wel eens voorkomen dat er na bepaalde werkzaamheden schade ontstaat aan andere delen van het gebouw. Door een nulmeting te laten doen kun je na de verbouwing bekijken of eventueel bijgekomen schade de oorzaak is van de werkzaamheden.
Hierdoor weet je direct wie er verantwoordelijk is voor de gemaakte schade en voorkom je dat je zelf met hoge kosten komt te zitten. Laat de bouwkundige nulmeting voor je woning of pand uitvoeren door InspectieBaas door een belafspraak in te plannen. Of lees eerst nog even verder over wat een nulmeting woning precies inhoudt.
Wat is een nulmeting?
Een nulmeting, ook wel vooropname genoemd, is een onderdeel van een bouwkundig onderzoek dat wordt uitgevoerd wanneer er in of rondom je woning bouwwerkzaamheden uitgevoerd gaan worden. Tijdens de nulmeting wordt de bouwkundige staat van de woning geïnspecteerd zodat eventuele schades door de bouwwerkzaamheden makkelijker aan te tonen zijn.
De bouwkundige nulmeting kan zowel gedaan worden voor de binnenkant- als buitenkant van de woning. Afhankelijk van jouw wensen en de geplande werkzaamheden kunnen er diverse onderzoeken verricht worden tijdens de nulmeting. Bespreek de mogelijkheden met één van onze Inspectiebazen door een bel afspraak in te plannen.
Waarom een nulmeting maken van de woning?
Worden er fouten gemaakt tijdens bepaalde bouwwerkzaamheden en ontstaat er hierdoor schade aan jouw woning of pand? Dan is het handig als je een nulmeting uit hebt laten voeren. In dat geval weet je bij wie de aansprakelijkheid ligt voor de gemaakte schade, aangezien je weet wat de staat van de woning was voorafgaand aan de werkzaamheden.
Bovendien voorkom je discussie achteraf met aannemers en/of uitvoerders die verantwoordelijk zijn voor de werkzaamheden. Mocht er geen bewijs zijn dat de schade er nog niet zat? Dan zal het vaak een welles/nietes kwestie worden en hier kom je samen meestal niet uit.
Wanneer laat je een nulmeting uitvoeren?
Een nulmeting maken van je woning of bedrijfspand doe je meestal wanneer er bouwactiviteiten in of rondom het pand gaan plaatsvinden. De huidige situatie van de woning wordt dan in kaart gebracht zodat je weet of de bouwactiviteiten eventuele schade hebben veroorzaakt.
Mocht er schade ontstaan tijdens bouwwerkzaamheden? Dan is het vaak lastig om aan te tonen bij wie de verantwoordelijkheid ligt voor de gemaakte schade. Een nulmeting of vooropname is in dit geval het juiste middel om er zeker van te zijn wat de bouwkundige toestand van het pand is voorafgaand aan de werkzaamheden. Laat het bouwtechnisch onderzoek daarom altijd ruim voordat de werkzaamheden beginnen uitvoeren.
Hoe gaat een nulmeting in zijn werk?
Tijdens een bouwkundige nulmeting wordt de huidige bouwkundige toestand van een woning of bedrijfspand in kaart gebracht. Zo ben je op de hoogte van de bouwtechnische staat van de woning en weet je of bepaalde werkzaamheden geleid hebben tot andere schades. Tijdens de nulmeting inspecteren we de volgende zaken:
- Fundering
- Stucwerk
- Voeg- en metselwerk
- Gevels en daken
- Ramen en deuren
- Trappen
- Muren en vloeren
- Speciale constructies
- Tegelwerk binnenshuis
- Eventueel bestaande scheurvorming en scheefstand
Bovenstaande onderdelen van de woning zijn tijdens een verbouwing of andere bouwactiviteiten redelijk vatbaar voor schade. Laat daarom een bouwkundige nulmeting maken en ontvang een uitgebreid bouwkundig rapport over de huidige staat van de woning.
Na de nulmeting
Na de bouwkundige nulmeting wordt er een bouwkundig rapport opgesteld. Hierin worden alle bevindingen vermeldt inclusief toelichting en foto’s. Zo wordt in één keer de huidige staat van de woning in kaart gebracht en weet je of eventuele schade na de werkzaamheden er al zaten of dat deze door de bouwwerkzaamheden zijn ontstaan.
Door een nul meting te maken weet je bij wie de aansprakelijkheid ligt voor gemaakte schade na de bouwwerkzaamheden. Een discussie met een aannemer of uitvoerende partij zal vaak eindigen in een welles/nietes situatie waarin er bewijs aangeleverd zal moeten worden. Als je een nulmeting hebt laten maken zal je altijd bewijs hebben van de staat de woning voordat de werkzaamheden zijn begonnen.

Wat te doen als er schade is ontstaan?
Heb je een nulmeting van je woning laten maken en denk je dat er na de werkzaamheden daadwerkelijk nieuwe schade is ontstaan? Dan kun je twee dingen doen. Je kunt het bouwkundig rapport erbij pakken om te bekijken wat de staat was van het deel van de woning waar de schade is gemaakt. Op basis hiervan kun je zien of de schade er al zat of dat de schade tijdens de werkzaamheden is ontstaan.
Twijfel je of de schade er al zat? Dan kun je ook een vervolgonderzoek laten doen. Dit is een soort bouwkundige keuring waarbij alle onderdelen die tijdens de nulmeting aan bod zijn gekomen nogmaals geïnspecteerd worden. Een inspecteur neemt in dat geval samen nog eens de woning door en bespreekt de bouwkundige rapportage die eerder is opgesteld.
Nulmeting aanvragen bij InspectieBaas
Wil je graag een nulmeting van je woning laten maken? Dan ben je bij InspectieBaas aan het juiste adres. Onze bouwkundige adviseurs hebben al jarenlange ervaring op het gebied van bouwkundige inspecties en weten daarom precies waar ze op moeten letten. Bovendien stellen zij altijd een uitgebreid, maar duidelijk, bouwtechnisch rapport op zodat je weet hoe zit het met de staat van je woning.
Om meer te weten te komen over onze service en de mogelijkheden is het raadzaam om een bel afspraak in te plannen met één van onze Inspectiebazen. Samen bespreken we dan wat het beste is voor jouw specifieke situatie en wat wij voor jou kunnen betekenen. Vervolgens kun je telefonisch ook direct een afspraak maken voor de nulmeting.