NEN 2580 meting

Bij het kopen van een woning zijn er verschillende aspecten waar je naar kijkt, waaronder het woonoppervlak. Ondanks dat dit in de brochure vaak wordt aangegeven in kubieke meters wil je weten hoe groot het daadwerkelijke beschikbare woonruimte is.

Hiervoor is in 2007 de NEN 2580 in het leven geroepen. Het zijn de richtlijnen voor een oppervlakte berekening van een woning of pand die aan de hand van bepaalde normen en regels wordt uitgevoerd. In de praktijk worden woningen regelmatig verkeerd opgemeten. In dat geval kan een NEN 2580 meting goed van pas komen.

Wat is NEN 2580?

NEN 2580 is de norm die wordt gebruikt bij het inmeten van gebouwen, het gaat hierbij om de inhoud en oppervlakte van een pand. Er wordt rekening gehouden met diverse soorten oppervlakten die samen de totale in houd en oppervlakte van een gebouw bepalen.

NEN 2580 wordt sinds 1 september 2010 gehanteerd als de basis voor het inmeten van woningen en gebouwen. VBO-, LBO en NVM makelaars zijn dan ook verplicht om woningen en bedrijfspanden volgens de norm in te meten.

Waarom een NEN 2580 meting?

We zien in de praktijk dat woningen regelmatig verkeerd werden opgemeten. Ook wordt het woonoppervlak nog wel eens in kubieke meters aangegeven. Om erachter te komen wat de daadwerkelijke gebruiksoppervlakte van een woning is, kan een meting conform NEN 2580 uitkomst bieden.

De waarde van een woning hangt af van diverse factoren. Denk hierbij aan de energiezuinigheid, ligging, bouwjaar en woonoppervlak. Voornamelijk bij dit laatste onderdeel is het goed om te weten wat nu de daadwerkelijk bruikbare woonruimte is. Op basis hiervan kun je voor jezelf namelijk bepalen wat je de woning waard vindt.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor InspectieBaas?
  • Keuring volgens geldende normeringen;
  • Voorkom vertraging in het afbouwproces;
  • Grote gebreken worden inzichtelijk vóór de eindoplevering;
  • Tekortkomingen worden direct door de aannemer gedocumenteerd!

Waarom volgens NEN 2580 richtlijnen inmeten?

Wanneer een woning of bedrijfspand conform de NEN 2580 richtlijnen wordt ingemeten ben je verzekerd van een accurate meting. Voordat de norm in het leven werd geroepen ontstond er nog wel eens verwarring en onduidelijkheid over wat er wel of niet werd ingemeten. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte onder de trap, de douchewand in de badkamer of gemeenschappelijke ruimten.

Dankzij de normering van NEN 2580 krijgen kopers en huurders, maar ook verkopers en verhuurders meer zekerheid. Er ontstaat ook meer transparantie op de woningmarkt doordat makelaars verplicht zijn om de meting volgens dezelfde richtlijnen moeten uitvoeren. Als je een woning gaat kopen weet je precies wat je koopt, maar ook wanneer je een huis gaat verkopen weet je precies wat je aanbiedt.

Hoe gaat de NEN 2580 meting precies in zijn werk?

Tijdens een NEN 2580 meting gaat een gecertificeerd inspecteur altijd secuur en stapsgewijs te werk. Een dergelijke meting kan nog wel eens wat tijd in beslag nemen omdat er zekerheid moet zijn dat alles is meegenomen.

De inspecteur begint (bijna) altijd bij de bovenste verdieping van een woning of bedrijfspand en werkt langzaamaan naar beneden. Er zijn verschillende categorieën waarin de metingen kunnen vallen. Per verdieping (woonlaag) wordt bepaald in welke categorie de opgemeten meters vallen, hier verderop meer over.

Zodra alle ruimtes in de woning zijn opgemeten worden de vastgestelde meters per categorie bij elkaar opgeteld. Dit levert een precieze uitkomst op van het totale bruikbare woonoppervlak. Hierdoor weet je dus precies hoeveel ruimte je daadwerkelijk hebt in huis.

Wat wordt er ingemeten?

Tijdens een woonoppervlaktemeting volgens de richtlijnen van NEN 2580 wordt de woonoppervlakte van een huis berekend. Het gaat hierbij om de ‘nuttig’ bruikbare ruimte achter de voordeur, inclusief externe bergingen, zoals een schuur of tuinhuis.

De meting dient zorgvuldig uitgevoerd te worden door een gecertificeerd inspecteur die kennis heeft van zaken. Hij/zij is verplicht om het inmeten volgens de normen van NEN 2580 uit te voeren.

Hierbij komen diverse (meet)categorieën kijken die samen de uiteindelijke bruikbare woonruimte bepalen. De categorieën hebben betrekking tot verschillende soorten gebruiksoppervlakten. Zo wordt er bepaald hoeveel ruimte er daadwerkelijk gebruikt kan worden voor wonen en hoeveel ruimte er is voor bijvoorbeeld berging en dergelijke.

Gebruiksoppervlakte voor wonen

De gebruiksoppervlakte voor wonen is voor de meeste personen het belangrijkste wanneer ze een huis gaan kopen. Er wordt dan ook zorgvuldig gekeken naar welke ruimtes daadwerkelijk bedoeld zijn als leefruimte.

Denk hierbij aan de woonkamer, hal, slaapkamers, overloop, badkamer, keuken, werkkamer, toilet, cv-ruimte en eventueel een zolder, mits deze is verbonden middels een vaste trap.

Gebruiksoppervlakte voor overige inpandige ruimtes

Met de gebruiksoppervlakte voor overige inpandige ruimtes bedoelen we voornamelijk delen van de woning die gebruikt kunnen worden als berging en geen woonfunctie hebben.

Een goed voorbeeld hiervan is een aangebouwde garage aangezien het wel degelijk onderdeel is van de woning, maar niet bedoeld is als leefruimte.

Daarnaast wordt een (berging)zolder, die alleen bereikbaar is via een luik met een uitklapbare trap, ook beschouwd als overige inpandige ruimte.

Gebruiksoppervlakte voor externe bergruimte

Naast de overige inpandige ruimtes, die vaak gebruikt worden als berging, kunnen er ook externe bergruimtes aanwezig zijn. Denk hierbij aan een schuur, tuinhuisje of een garage die niet vastzit aan het huis. Dergelijke ruimtes worden niet beschouwd als leefruimte, maar voornamelijk als ruimte om spullen op te bergen.

Gebruiksoppervlakte voor gebouw gebonden buitenruimtes

Als we het hebben over gebouw gebonden buitenruimtes hebben we het over buitenruimtes die vastzitten aan de woning. Je kunt hierbij denken aan een balkon, dakterras of eventueel een carport.

Deze ruimtes behoren in principe tot de leefruimte, maar worden apart opgemeten aangezien je er niet altijd gebruik van kunt maken, bijvoorbeeld bij slechtweer. Het wordt daarom beschouwd als secundaire leefruimte.

Waarom wordt het gebruiksoppervlak opgedeeld in verschillende categorieën?

Veel mensen vragen zich af waarom verschillende soorten ruimtes apart worden opgemeten, maar als je het ons vraagt is dat niet heel gek. Vroeger werd het bruikbare woonoppervlak soms zelfs opgemeten op basis van alle ruimtes. Dat is heel apart aangezien je niet van alle ruimtes zoveel gebruik maakt als de woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamers.

Daarom is NEN 2580 in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat je precies weet wat je koopt. Zo krijg je bij het kopen van een woning precies inzicht in hoeveel vierkante meters leefruimte er is en hoeveel vierkante meters bedoeld zijn voor bijvoorbeeld het opbergen van spullen. Op deze manier kunnen huizen beter met elkaar vergeleken worden, ook op basis van prijs.

Blijf op de hoogte van ons nieuws