NEN 2580 meetrapport

Ben je van plan om een woning of appartement te kopen? Dan kan een NEN 2580 meetrapport goed van pas komen. In het rapport, dat opgesteld dient te worden volgens de NTA 2581 richtlijnen, staat het totale bruikbare woonoppervlak.

Meestal wordt de oppervlakte van de woning in de brochure aangegeven in kubieke meters, maar dan weet je nog niet precies hoeveel leefruimte je hebt. Het kan daarom handig zijn om een NEN 2580 meetrapport op te laten stellen door een meting te laten doen conform NEN 2580.

Waarom een NEN 2580 meetrapport op laten stellen?

Om er zeker van te zijn dat je inzicht hebt in de totaal bruikbare woonoppervlakte kan het verstandig zijn om een professioneel NEN 2580 meetrapport op te laten stellen. Hiervoor zal er eerst een meting plaatsvinden in de betreffende woning.

VBO-, LBO en NVM makelaars mogen de woning of het appartement inmeten. Echter zijn zij wel verplicht om dit volgens de richtlijnen van NEN 2580 uit te voeren. Dat wil zeggen dat ze woning accuraat inmeten en verschillende oppervlaktes indelen in specifiek categorieën.

In een woning heb je naast de ruimtes met een woonfunctie ook ruimtes die fungeren als berging. Deze worden daarom in aparte categorieën opgemeten zodat je precies weet wat je totale leefruimte is.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor InspectieBaas?
  • Keuring volgens geldende normeringen;
  • Voorkom vertraging in het afbouwproces;
  • Grote gebreken worden inzichtelijk vóór de eindoplevering;
  • Tekortkomingen worden direct door de aannemer gedocumenteerd!

Wat staat er in een NEN 2580 meetrapport?

Bij het inmeten van een woning conform de richtlijnen van NEN 2580, worden de opgemeten oppervlaktes ingedeeld in verschillende categorieën.

Dit zie je dan ook terug in het meetrapport, waardoor je een duidelijk beeld krijgt van het totaal bruikbare woonoppervlak. Zo zal je de volgende categorieën tegenkomen in een NEN 2580 meetrapport:

  • Bruto vloeroppervlakte
  • Netto vloeroppervlakte
  • Totale Gebruiksoppervlakte
  • Verhuurbaar vloeroppervlakte

Verschillende type meetrapporten

Tegenwoordig kan een huis of appartement op verschillende manieren worden ingemeten, afhankelijk van het bouwjaar van de woning. Ouder woningen hebben meestal een minder duidelijke of minder accurate plattengrond/bouwtekeningen, terwijl die bij nieuwbouwwoningen juist wel accuraat zijn.

Een meting kan in het geval van een nieuwbouwwoning ook gedaan worden middels de plattengronden en bouwtekeningen. Bij oudere woningen zal er een inspecteur langskomen om de woning op locatie in te meten, dit zal afhankelijk van de grootte van de woning 1 tot 2 uur in beslag nemen.

Aangezien een woning op twee verschillende manieren ingemeten kan worden zijn er ook twee verschillende types meetrapporten mogelijk, namelijk een ‘type A’ meetrapport en een ‘type B’ meetrapport. Bij een type A rapport is de meting op locatie uitgevoerd en bij een type B rapport door gebruik van de bouwtekeningen.

NEN 2580 meetrapport aanvragen

Wil je graag een NEN 2580 meetrapport aanvragen? Dan ben je bij InspectieBaas aan het juiste adres. Maak een belafspraak met één van onze specialisten en laat je informeren over de mogelijkheden en de kosten. Vervolgens zal er eerst een afspraak gemaakt moeten worden voor het inmeten van de woning, waarna je het meetrapport kunt aanvragen.

Onze Inspectiebazen helpen je graag bij het opstellen van een meetrapport NEN 2580 wanneer je een woning gaat kopen. Zo ben je verzekerd van een accurate meting en weet je precies wat je koopt!

Blijf op de hoogte van ons nieuws