Meeloopkeuring

Een meeloopkeuring is het ideale middel om de bouwkundige staat van een woning te laten inspecteren. Wanneer je een huis wilt kopen of een nieuwbouwwoning hebt laten bouwen kan een meeloopinspectie meer duidelijkheid geven over eventuele gebreken.

Zo weet je direct of er achterstallig onderhoud is en wat er moet gebeuren om dergelijke gebreken op te lossen. Onze bouwkundige Inspectiebazen helpen je graag bij het uitvoeren van de meeloopkeuring.

Wat is een meeloopkeuring?

Een meeloopkeuring is in principe hetzelfde als een bouwkundige keuring, maar dan ontvang je geen schriftelijke rapportage van de bevindingen. In plaats daarvan maak je samen met een bouwkundige inspecteur een rondje door de woning en worden alle gebreken direct besproken.

De bouwkundige inspecteur zal je direct advies geven over welke zaken aangepakt dienen te worden en hoe je dit het beste kunt doen. Ook worden de gevolgen besproken van wat er gebeurt als je de problemen niet zou aanpakken. Het kan daarom slim zijn om tijdens de keuring alle bevindingen zelf op te schrijven.

Waarom een meeloopkeuring uitvoeren?

Als je een huis gaat kopen of een nieuwbouwwoning laat bouwen kan het verstandig zijn om vóór de sleuteloverdracht een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Hiermee zorg je ervoor dat alle gebreken van de woning in kaart gebracht worden zodat je weet wat je te wachten staat.

In sommige gevallen kunnen de bevindingen tijdens de uitgebreide keuring leiden tot het afzien van de koop, in geval van een bestaande woning.

Een andere reden om een meeloopkeuring te laten doen is om ervoor te zorgen dat de aannemer, in het geval van een nieuwbouwwoning, weet welke herstelwerkzaamheden hij/zij uit moet laten voeren voor de oplevering. Zo voorkom je dat je op een later moment verborgen gebreken ontdekt waarvoor de aannemer niet meer aansprakelijk is.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor InspectieBaas?
 • Keuring volgens geldende normeringen;
 • Voorkom vertraging in het afbouwproces;
 • Grote gebreken worden inzichtelijk vóór de eindoplevering;
 • Tekortkomingen worden direct door de aannemer gedocumenteerd!

Wat wordt er onderzocht tijdens een meeloopkeuring?

Tijdens een meeloopkeuring wordt er een visuele inspectie uitgevoerd. Hierbij worden diverse onderdelen van de woning onderzocht zodat je weet hoe het zit met de technische staat van het huis. Zo worden de volgende onderdelen onderzocht:

 • Interieurafwerking (vloeren, muren en plafonds)
 • Technische installatie (gas, water, licht)
 • Draagconstructie en vloeren
 • Kruipruimte (indien aanwezig)
 • Fundering
 • Ramen en deuren
 • Dakconstructie
 • Dakbedekking
 • Kozijnen
 • Buitengevels
 • Goten en afvoer
 • Keuken
 • Sanitaire ruimtes

Wanneer laat je een meeloopkeuring uitvoeren?

Het moment waarop je een meeloopkeuring uit laat voeren hangt voornamelijk af van wat voor huis je koopt. Als je een bestaande woning koopt kun je op elk gewenst moment een keuring laten doen, terwijl je bij een nieuwbouwwoning pas een keuring kunt laten doen wanneer het huis staat.

Hieronder bespreken we de beste momenten waarop je een dergelijke keuring uit kunt laten voeren in verschillende situaties.

Bestaande woning

Ga je een bestaande woning kopen? Dan wil je er zeker van zijn dat het huis zich in een goede staat verkeerd. Om dit te controleren kan een meeloopkeuring uitkomst bieden. Maar wanneer kun je dit het beste doen?

Als je een bestaande woning gaat kopen zal je eerst een bezichtiging doen. Mocht je daarna nog steeds interesse hebben? Dan kun je ervoor kiezen om het huis voor een tweede keer te bezichtigen, maar dan samen met een bouwkundig adviseur. Je krijgt dan een beter beeld van de huidige staat van de gehele woning zodat je jouw bod op de bevindingen kunt baseren.

Het is raadzaam om de keuring uit te laten voeren alvorens je een bod uitbrengt. Het kan namelijk zomaar zijn dat er een hoop achterstallig onderhoud blijkt te zijn waardoor de waarde van de woning in jouw ogen minder is dan je eigenlijke wilde bieden.

Nieuwbouwwoning

Bij een nieuwbouwwoning is het wat lastiger om voor de aankoop een meeloopkeuring te doen, simpelweg omdat er nog geen huis is om te inspecteren. Daarom is het belangrijk om hier een goed moment voor uit te kiezen.

Voor de oplevering van een nieuwbouwwoning vindt er meestal nog een vooroplevering plaats, zowel in het voordeel van de koper als de aannemer. Neem tijdens de vooroplevering een bouwkundig inspecteur mee zodat eventuele (zichtbare) gebreken nog voor de oplevering herstelt kunnen worden.

Wat zijn de voordelen?

Een meeloopkeuring (zonder bouwkundig rapport) kent veel voordelen ten opzichte van een bouwtechnische keuring met rapport. Ondanks dat een uitgebreide rapportage wel handig kan zijn is het soms overbodig, voornamelijk bij het kopen van een redelijke nieuwe bestaande woning.

Het grote voordeel van de keuring is voornamelijk dat je inzicht krijgt in eventuele zichtbare en verborgen gebreken, en achterstallig onderhoud van de woning. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je dergelijke gebreken aankaarten tijdens de onderhandelingen. Bovendien heb je dan een beter beeld van de daadwerkelijk waarde van een woning.

Een specifiek voordeel van de bouwkundige meeloopkeuring is dat de kosten veel lager liggen dan bij een officiële bouwkundige keuring. Dit komt voornamelijk omdat er geen uitgebreid bouwkundig rapport opgesteld wordt. Hier liggen vaak de kosten die bij een meeloop keuring weggelaten kunnen worden.

Meeloopkeuring van InspectieBaas

Wil je graag een meeloopkeuring (zonder bouwkundige rapport) uit laten voeren? Dan ben je hier op de juiste pagina beland. Onze deskundige inspecteurs hebben jarenlange ervaring op het gebied van bouwkundige inspecties en helpen je dan ook graag bij de inspectie van de woning die je gaat kopen.

Om meer te weten te komen over de mogelijkheden kun je een bel afspraak inplannen met één van onze bazen op gebied van bouwkundigen. Samen zullen we kijken naar wat de beste keuze is voor jou en ja adviseren op basis van jouw wensen. Een afspraak inplannen doe je eenvoudig via de site.

Heb je toch een bouwkundig rapport nodig om meer zekerheid te hebben? Dan kunnen wij dit ook voor je verzorgen. Laat je wensen weten en wij zorgen ervoor dat alles verloopt zoals jij dat wilt. Dat is namelijk de service van InspectieBaas.

Blijf op de hoogte van ons nieuws