Kosten nieuwbouwwoning

Een nieuwbouwhuis kopen heeft veel voordelen op het gebied van wonen, maar heeft het ook voordelen op basis van de kosten? Net als bij een bestaande woning betaal je naast de koopprijs ook nog andere kosten, alleen zit dat bij nieuwbouw net even anders dan bij bestaande bouw.

Om je er een beter beeld van te geven gaan we je op deze pagina alles vertellen over de kosten en bijkomende kosten van nieuwbouw.

Vrij op naam (v.o.n.)

Een nieuwbouwwoning koop je vrij op naam. Dat wil zeggen dat je de eerste bewoner van het huis bent en je dus geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Wel dien je rekening te houden met het feit dat je 21% btw over de koopsom betaald, maar dit zit al bij de kostprijs van de woning inbegrepen.

Uit welke posten is de aankoopprijs van een nieuwbouwwoning opgebouwd?

De aankoopprijs van een nieuwbouwhuis is opgebouwd uit drie hoofdposten. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Kosten voor de inschrijving bij het kadaster voor het eigendom van de woning en de grond.
  • 21% btw die je betaalt over de totale koopsom van de woning inclusief grond.
  • Notariskosten voor het opstellen van de overdrachtsakte. Kosten voor de hypotheekakte worden apart betaald.

Dit zijn de vaste kosten voor nieuwbouw die je standaard betaalt. Echter zijn er ook nog bijkomende kosten waar we je hieronder meer over zullen vertellen.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor InspectieBaas?
  • Keuring volgens geldende normeringen;
  • Voorkom vertraging in het afbouwproces;
  • Grote gebreken worden inzichtelijk vóór de eindoplevering;
  • Tekortkomingen worden direct door de aannemer gedocumenteerd!

Bijkomende kosten bij een nieuwbouwwoning

Er zijn andere bijkomende kosten bij nieuwbouw waar je niet altijd mee te maken krijgt als je kiest voor bestaande bouw. Het is daarom goed om te weten waar je op kunt rekenen zodat je weet of het voor jouw situatie gunstiger is om te kiezen voor nieuwbouw of juist niet.

Om je alvast een beeld te geven van de extra kosten bovenop de aankoopprijs zullen de diverse kostenposten al een keer voor je opsommen. Vervolgens zullen we hier dieper op ingaan.

  • Kosten voor advies en bemiddeling
  • Kosten voor meerwerk
  • Kosten voor de hypotheekofferte
  • Kosten voor de hypotheekakte
  • Bouwrente
  • Afbouwkosten
  • Hypotheekrente
  • Vertragingsrente
  • Kosten voor opleveringskeuring
  • Kosten voor verhuizing en inrichting
  • Extra kosten voor specialisten (optioneel)

Zoals je ziet komen er heel wat kosten bij een nieuwbouwwoning kijken. Sommige kosten komen ook voor bij bestaande bouw, maar om het even voor je op te helderen gaan we alle kosten hieronder met je bespreken.

Kosten voor advies en bemiddeling

De meeste mensen die een huis kopen schakelen een hypotheekadviseur in voor advies en begeleiding bij de hypotheekaanvraag. Er komen namelijk een hoop zaken bij kijken waar je niet altijd het fijne van snapt. Deze advies- en bemiddelingskosten zijn niet iets nieuws en je krijgt er ook mee te maken bij bestaande bouw.

Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Kies je voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan betaal je bovenop de advies- en bemiddelingskosten nog eens 0,6% van je totale hypotheekbedrag. Dit biedt echter wel meer zekerheid op het moment dat je gaat scheiden of werkloos raakt en je de hypotheek niet meer kunt betalen.

Kosten voor hypotheekofferte

Bij een nieuwbouw woning krijg je, net als bij een bestaand huis te maken met het aanvragen van een offerte voor de hypotheek. Echter dient het huis nog gebouwd te worden en duurt het vaak langer dan een half jaar voordat de bouw daadwerkelijk start.

Bovendien is een offerte voor een hypotheek maar voor een bepaalde tijd geldig en kan het zijn dat deze op het moment van de start van bouwen is verlopen. Het verlengen van de offerte kost maandelijks geld, het is daarom belangrijk te kiezen voor een zo lang mogelijke geldigheid bij een nieuwbouw woning.

Kosten voor de hypotheekakte

De notariskosten zijn net even anders dan bij een bestaand huis aangezien de notaris niet alleen de hypotheekakte opstelt, maar ook afhandelt. Daarnaast regelt de notaris ook de overdracht van de woning, deze kosten worden echter wel apart van elkaar gerekend.

Bouwrente bij een nieuwbouwhuis

Als je een nieuwbouwhuis koopt krijg je te maken met bouwrente en dat is een grote kostenpost. Het is namelijk een vergoeding die je aan de aannemer betaalt voor de gemaakte kosten tijdens de bouw. De bouwrente bestaat uit twee verschillende soorten kosten.

Uitstelrente

Over het algemeen duurt het vaak langer dan een jaar voordat de eigendomsoverdracht van een nieuwbouwwoning rond is. In de tussentijd is er wel al een koop- en aannemingsovereenkomst ondertekend, terwijl je nog niet bij de hypotheek kan.

Echter kost het bouwen van een woning wel geld en er wordt gewoon doorgebouwd. Deze kosten worden daarom bij de koopsom van de nieuwbouwwoning gerekend onder het kopje bouwrente.

Financieringsvergoeding

Naast de uitstelrente krijg je ook te maken met kosten voor de financieringsvergoeding. Al voordat de koop- en aannemingsovereenkomst is getekend worden er al kosten gemaakt door de aannemer, dit zijn kosten voor de grond en de start van de bouwwerkzaamheden inclusief rente. Ook deze kosten worden als het ware door de aannemer betaald en vervolgens doorberekend in de vraagprijs van de nieuwbouwwoning.

Hypotheekrente tijdens het bouwen

Als je een nieuwbouwwoning koopt dien je meestal een hypotheek af te sluiten. Vaak wordt er in dat geval gewerkt met een ‘bouwdepot’. Dit is een rekening waar de geldverstrekker een deel van de hypotheek op stort waarmee de aannemer betaald kan worden.

We weten allemaal dat je over een lening rente moet betalen en dat is ook het geval bij een bouwdepot. Dit is een vergoeding die je aan hypotheekverstrekker betaalt voor het uitlenen van geld. Echter ontvang je over het saldo van het bouwdepot ook rente, meestal is de rente die je betaalt gelijk aan de rente die je ontvangt.

Op het begin zal je dus nog nauwelijks kosten hebben, maar naarmate de bouw vordert zullen de maandlasten stijgen. Dit komt doordat je steeds minder rente ontvangt aangezien het saldo van het depot lager wordt.

Kosten voor meerwerk bij nieuwbouw

Een aannemer of bouwer geeft kopers van een nieuwbouwhuis vaak de gelegenheid om een meer- en minderwerklijst in te vullen. Hierop kun jij als toekomstige eigenaar van de woning aangeven wat je eventueel extra wilt laten uitvoeren en wat je liever achterwege wilt laten.

Afhankelijk van jouw wensen kan dit een positieve of negatieve invloed hebben op de kosten van de nieuwbouwwoning.

Kosten voor meerwerk meefinancieren

Aangezien de kosten voor meerwerk, net zoals de bouwrente, worden doorberekend in de totale koopsom van de woning kunnen deze kosten meegefinancierd worden in de hypotheek. Zo mag je tot 100% van de woningwaarde lenen bij de bank. Vraag altijd voor de zekerheid na welke kosten je kunt meefinancieren en welke niet.

Afbouwkosten

Op de meer- en minderwerklijst kun je aangeven hoe je wilt dan de nieuwbouwwoning wordt afgebouwd (op welke manier de woning wordt opgeleverd). Hierbij kun je ervoor kiezen om de woning behangklaar of texklaar op te laten leveren. Afhankelijk van hoe de woning wordt opgeleverd kan dit extra kosten met zich mee brengen.

Behangklaar opleveren door de aannemer

Als een nieuwbouwwoning behangklaar wordt opgeleverd zullen de volgende zaken al onderdeel zijn van de woning. Er zal echter wel nog gekozen moeten worden tussen verschillende opties, afhankelijk van jouw wensen:

  • Stucwerk of behangen
  • Texwerk, spuitwerk en/of schilderwerk
  • Badkamer/toilet en/of keuken afhankelijk van het oplever niveau van de nieuwbouwwoning
  • Vloer: houten, gietvloer, pvc, tapijt etc. 
  • Inbouwkasten maatwerk etc. 

Texklaar opleveren door de aannemer

Een nieuwbouwwoning die texklaar wordt opgeleverd is vergelijkbaar met een woning die behangklaar wordt opgeleverd. Er is alleen wel een groot verschil in de manier waarop de muren in de woning afgewerkt worden. Echter heb je wel nog keuze uit diverse opties:

  • Texwerk, spuitwerk en/of schilderwerk 
  • Badkamer/toilet en/of keuken afhankelijk van het oplever niveau van de nieuwbouwwoning
  • Vloer: houten, gietvloer, pvc, tapijt etc.
  • Inbouwkasten maatwerk etc.

Kosten voor verhuizing en inrichting

Uiteraard vallen de kosten voor verhuizen en het inrichten van de woning ook onder de kosten bij nieuwbouw. Dit zijn geen unieke kosten voor nieuwbouw, want hier krijg je ook mee te maken bij een bestaande woning. Echter kun je dit zo duur maken als je zelf wilt.

Eventuele vertragingsrente

Aangezien je de aannemer al tijdens de bouw van de woning dient te betalen komt het wel eens voor dat facturen niet op tijd worden afgehandeld.

In sommige gevallen kan er in overleg met de aannemer nog worden gekeken naar een oplossing zonder extra kosten, maar het kan ook zijn dat de bouwer extra kosten in rekening brengt, dit wordt ook wel vertragingsrente genoemd. De hoogte van de vertragingsrente verschilt per aannemer, want dit mogen ze zelf bepalen.

Extra kosten voor specialisten (optioneel)

Bij de oplevering van een nieuwbouwwoning worden gemiddeld twintig gebreken ontdekt. Daarom is het verstandig om een bouwkundige in te huren die een opleveringskeuring uitvoert. Dit is niet verplicht, maar wel verstandig om te doen, aangezien deze persoon precies weet waar hij/zij op moet letten.

Daarnaast komen er bij de koop van een nieuwbouwwoning meestal twee verschillende contracten kijken. Dit zijn vaak juridische documenten waar niet iedereen de meeste kennis van heeft. Het kan daarom slim zijn om hiervoor een onafhankelijke adviseur in te schakelen die je kan helpen bij de beoordeling van het koop- en aannemingscontract.

Zijn de kosten voor nieuwbouw fiscaal aftrekbaar?

Er zijn bepaalde kosten voor een nieuwbouwwoning fiscaal aftrekbaar. Eén van de belangrijkste hiervan is de hypotheekrente. De rente op de hypotheek of lening voor het aankopen van een nieuwbouwhuis is fiscaal aftrekbaar. Zo kun je ook de rente over de kosten van meerwerk aftrekken omdat je deze kunt meefinancieren in de lening.

Naast de rente zijn er ook nog andere aftrekbare kosten bij nieuwbouw, namelijk de kosten die je moet maken voor het verkrijgen van een lening. Hierbij kun je denken aan de volgende kosten:

  • Notariskosten
  • Boeterente of oversluitkosten van de huidige hypotheek
  • Kosten voor de hypotheekakte (inschrijving bij het Kadaster)
  • Kosten voor advies en bemiddeling
  • Kosten voor het aanvragen van Nationale Hypotheek Garantie
  • Bouwrente, vanaf het moment dat je de voorlopige koopovereenkomst ondertekent.
  • Afsluitprovisie voor het afsluiten van de hypotheek

Let op: al deze kosten zijn alleen aftrekbaar in het jaar dat je de kosten hebt gemaakt, houd hier dus rekening mee.

Kosten van een nieuwbouwwoning berekenen

Wil je een berekening maken van de kosten voor nieuwbouwhuizen? Dan moet je rekening houden met alle bovenstaande kosten inclusief de bouwkosten voor het daadwerkelijk bouwen van een woning. Denk hierbij aan kosten voor de fundering, ruwbouw en de afwerking van de woning.

Daarnaast heeft het type bouw uiteraard ook invloed op de totale kosten. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze tussen goedkope- , gemiddelde- , luxe- of zelfs villa bouw. Al deze aspecten hebben enorm veel invloed op de uiteindelijk kosten van nieuwbouw.

Houd rekening met de opleveringskeuring

Zodra een nieuwbouwhuis af is, zal er een oplevering plaatsvinden. Tijdens de oplevering ga je samen met de aannemer/bouwer een rondje maken door het huis om te kijken of alles is uitgevoerd zoals besproken is.

Het kan raadzaam zijn om een bouwkundige mee te nemen naar de oplevering. Deze kan je namelijk helpen bij het ontdekken van eventuele gebreken aan de woning, zodat deze tijdig kunnen worden verholpen door de aannemer.

Onze Inspectiebazen begeleiden je graag tijdens de oplevering van de nieuwbouwwoning. Zij bieden je extra ondersteuning en zullen de gehele woning op de juiste manier inspecteren. Maak daarom een bel afspraak en kom meer te weten over de mogelijkheden bij InspectieBaas.

Blijf op de hoogte van ons nieuws