Gevelinspectie

Een gevelinspectie, ook wel eens gevelonderzoek genoemd, is een specifieke bouwkundige keuring van de van buitenaf zichtbare delen van de woning. In de gevel van een woning kunnen zich nog wel eens bepaalde gebreken voordoen die nadelige gevolgen kunnen hebben voor de constructieve veiligheid van een pand.

Om te voorkomen dat onzichtbare gebreken in de woning leiden tot ergere schades kan het verstandig zijn om voor de aankoop van een huis een gevelinspectie uit te laten voeren. Ook wanneer je vochtproblemen of problemen met isolatie ervaart kan een inspectie van de gevel duidelijkheid geven.

Waarom een gevelinspectie uitvoeren?

Als je een nieuw huis gaat kopen laat je meestal een bouwkundige keuring uitvoeren, daarbij kun je er ook voor kiezen om een gevelinspectie te laten doen. Zo krijg je inzicht in eventuele gebreken en waarborg je de constructieve veiligheid door preventief onderzoek uit te laten voeren

Wil je jouw eigen woning laten inspecteren op eventuele gebreken in de gevel? Of achterhalen wat de oorzaak is van vochtproblemen of warmtelekken? In dat geval kan een gevelinspectie je meer duidelijkheid geven over de oorzaken van de problemen.

De reden om een gevelinspectie uit te laten voeren is voornamelijk om duidelijkheid te krijgen over bepaalde problemen in huis (vochtproblemen of isolatieproblemen) of om preventief gebreken op te sporen. Afhankelijk van jouw wensen kunnen er diverse onderzoeken uitgevoerd worden.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor InspectieBaas?
  • Keuring volgens geldende normeringen;
  • Voorkom vertraging in het afbouwproces;
  • Grote gebreken worden inzichtelijk vóór de eindoplevering;
  • Tekortkomingen worden direct door de aannemer gedocumenteerd!

Wat wordt er onderzocht tijdens de gevelinspectie?

De gevelinspectie is een grondige inspectie van de gevel (van buitenaf zichtbare gedeelte van een woning, met uitzondering van het dak). Het is in principe een gedeeltelijke constructieve inspectie met als doel de oorzaken van bepaalde problemen in huis op te sporen. Zo worden de volgende zaken onderzocht:

  • Spouwmuur
  • Spouwankers
  • Voeg- en metselwerk
  • Waterdichtheid van de gevel

Mocht je vochtproblemen hebben of wil je de spouwmuur isoleren? Dan kan een inspectie van de gevel je meer duidelijkheid geven over de mogelijkheden.

Verschillende inspectiemethodes

Het doel van een gevelinspectie kan voor iedereen verschillende zijn. Zo is het mogelijk om de inspectie uit te laten voeren omdat je onderzoek wilt doen naar de kwaliteit van voeg- en metselwerk, een spouwmuur wilt laten isoleren of wilt achterhalen wat de oorzaak is van vochtproblemen. Om deze redenen zijn er verschillende manieren van werkwijze om het onderzoek uit te voeren.

Visuele gevelinspectie

Bij een visuele inspectie zal er voornamelijk van buitenaf gekeken worden naar de kwaliteit van het voeg- en metselwerk. Aan de hand hiervan kunnen onder andere vochtproblemen opgespoord worden, maar om een volledig beeld te krijgen van de technische staat van de gevel kan een constructief onderzoek nodig zijn.

Destructieve gevelinspectie

Tijdens een destructief onderzoek worden (meestal) alle onderdelen van een gevelinspectie verricht, dus ook de visuele inspectie. Echter wordt tijdens een destructief onderzoek ook de binnenzijde van de gevel geïnspecteerd.

Zo zullen er kleine gaatjes geboord worden in de gevel zodat er met een klein cameraatje (endoscoop) gekeken kan worden in de spouwmuur. In sommige gevallen worden er zelfs enkele bakstenen weggehaald om een betere kijk te krijgen op de binnenkant van de gevel. Uiteraard worden de bakstenen en het voeg- en metselwerk weer hersteld.

Wat kan InspectieBaas voor je betekenen?

Wil je de oorzaken van vochtproblemen of isolatieproblemen in kaart brengen? Dan kunnen onze ervaren Inspectiebazen je hier bij helpen. Aanwezigheid van vocht in de gevels kan leiden tot nadelige gevolgen voor de constructieve staat van een pand en isolatieproblemen kunnen zorgen voor een hogere energierekening.

Om dit tegen te gaan kun je een gevelinspectie uit laten voeren. Onze bouwkundigen zullen dan bij je langskomen om de (zichtbare) buitenzijde van de woning te inspecteren. Naderhand ontvang je een helder rapport met daarin alle bevindingen die zijn gedaan door onze inspecteur, inclusief foto’s, uitleg en adviezen.

Op basis hiervan kun je controleren wat er gedaan moet worden om bepaalde problemen op te lossen. Ook krijg je te horen wat de eventuele gevolgen kunnen zijn voor de constructie wanneer je niets doet. Bij InspectieBaas ben je dus aan het juiste adres voor een uitgebreide gevelinspectie.

Blijf op de hoogte van ons nieuws