Constructief onderzoek

Wil je een huis kopen en weten hoe het zit met de constructie? Laat dan een constructief onderzoek uitvoeren. Tijdens dit onderzoek wordt er gekeken naar alle constructieve onderdelen van de woning en bepaald of er op de korte of lange termijn onderhoud nodig is.

Verborgen gebreken in de constructie van een woning kunnen leiden tot nadelige gevolgen. Niet alleen op basis van kosten, maar ook op basis van de constructieve veiligheid. Als je een huis gaat kopen wil je er zeker van zijn dat alle constructieve onderdelen van de woning in orde zijn, zodat je er met een gerust hart kunt gaan wonen.

Waarom een constructief onderzoek uit laten voeren?

De reden waarom mensen een constructief onderzoek in een woning uit laten voeren is om te voorkomen dat eventuele constructieve fouten leiden tot gevaarlijke situaties. Denk hierbij aan ontwerp- of uitvoeringsfouten die niet direct met het blote oog waargenomen kunnen worden en toch kunnen zorgen voor onveilige situaties.

Om dergelijke gebreken aan de woning op te kunnen sporen kan het verstandig zijn om een constructief onderzoek uit te laten voeren door bouwkundige inspecteurs. Zij zullen dan samen met jou een rondje maken door de woning en alle constructieve onderdelen inspecteren. Vervolgens ontvang je een uitgebreid rapport waarin alle bevindingen vermeld staan, inclusief foto’s en adviezen.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor InspectieBaas?
 • Keuring volgens geldende normeringen;
 • Voorkom vertraging in het afbouwproces;
 • Grote gebreken worden inzichtelijk vóór de eindoplevering;
 • Tekortkomingen worden direct door de aannemer gedocumenteerd!

Wat zijn de oorzaken van constructieve gebreken?

Constructieve gebreken aan een woning kunnen verschillende oorzaken hebben. We hebben ze hieronder voor je onder elkaar gezet.

 • De leeftijd van een woning: hoe ouder de woning, hoe meer kans op gebreken;
 • Mechanische belasting van de woning: belasting van de constructie van de woning door veranderende omstandigheden;
 • Aantasting door weer: aantasting van de woning door storm, regen, zon, sneeuw et cetera;
 • Temperatuur: temperatuursveranderingen door brand, koeling en dergelijke;
 • Fouten in het ontwerp: fouten die zijn gemaakt tijdens het maken van het constructieve ontwerp van de woning;
 • Bouwfouten: fouten die zijn gemaakt tijdens bouw- of herstelwerkzaamheden van de woning;
 • Chemische invloed: de omgeving (milieu) waarin de woning zich bevindt;
 • Het is ook mogelijk dat de oorzaak van de constructieve gebreken een combinatie is van bovenstaande voorbeelden.

Schade door calamiteiten

Een constructief onderzoek wordt vaak uitgevoerd wanneer er zich bepaalde situaties hebben voorgedaan, zoals een explosie, brand of hevige storm. Dergelijke situaties kunnen namelijk zorgen voor gebreken aan de constructie van een woning, laat dit daarom altijd onderzoeken.

Zichtbare- en onzichtbare schades

Heeft er een onvoorziene gebeurtenis plaatsgevonden met als gevolg schade aan jouw woning? Dan is een constructief onderzoek ten zeerste aan te raden.

Naast de zichtbare schade, vaak aan de buitenkant van de woning, kan er ook onzichtbare schade aanwezig zijn in de constructieve onderdelen van de woning. Nader onderzoek is in dat geval een verstandige keuze om verdere schade te voorkomen.

Wat te doen bij constructieve schade?

Ga je een huis kopen of is er iets gebeurd met jouw woning? Dan kan een constructief onderzoek je helpen om meer duidelijkheid te krijgen over de constructieve staat van de woning. Denk hierbij aan onderdelen zoals de funderingen, staalconstructies en betonconstructies.

Om er zeker van te zijn dat er aan dergelijke onderdelen niets mankeert en verdere schade uitgesloten kan worden is een keuring van de constructie zeker aan te raden.

Hiervoor dien je op zoek te gaan naar een bouwkundig inspecteur die je kan helpen bij het beoordelen van de staat van de constructieve onderdelen van de woning. Naderhand zal je (in de meeste gevallen) een rapport ontvangen met daarin de bevindingen inclusief advies over mogelijke oplossingen.

Op deze manier krijg je meer inzicht in mogelijke schades die met het blote oog niet direct zichtbaar zijn. In het geval dat je het onderzoek uit laat voeren bij het kopen van een woning weet je precies wat je koopt en kunnen vervelende verassingen uitgesloten worden.

Blijf op de hoogte van ons nieuws