Bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring of bouwtechnische keuring geeft je als koper van een woning meer duidelijkheid over eventuele gebreken en/of achterstallig onderhoud. Meestal wordt deze keuring uitgevoerd voordat je een huis koopt, het wordt daarom ook wel eens de aankoopkeuring genoemd.

Tijdens de bouwkundige keuring wordt de woning geïnspecteerd door een bouwkundig inspecteur die een visuele inspectie uitvoert. Op basis van de inspectie wordt er een rapport opgesteld (bouwkundig rapport) waarin alle gebreken van de woning worden opgenomen.

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring, ook wel bouwtechnische keuring genoemd, is de keuring van een bestaande woning waarbij de bouwkundige staat van de woning wordt geïnspecteerd. Hierbij worden alle gebreken van de woning opgesteld in een rapport waardoor je inzicht krijgt in de kosten voor het renoveren van eventuele gebreken om het huis in goede staat te brengen.

De bouwkundige keuring vindt meestal plaats vóór de aankoop van een woning en zal je helpen bij het maken van de keuze om een woning wel of niet te kopen. Zo kun je het bouwkundig rapport dat voort komt uit de keuring gebruiken als middel tijdens de onderhandeling over de woningwaarde.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor InspectieBaas?
 • Keuring volgens geldende normeringen;
 • Voorkom vertraging in het afbouwproces;
 • Grote gebreken worden inzichtelijk vóór de eindoplevering;
 • Tekortkomingen worden direct door de aannemer gedocumenteerd!

Is een bouwkundige keuring verplicht?

Een bouwkundige keuring is in veel gevallen niet verplicht in Nederland, maar er zijn een aantal gevallen wanneer het wel verplicht wordt gesteld.

Sluit je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af? Dan kan het zijn dat hypotheekverstrekker je verplicht stelt om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. De bouwtechnische keuring dient dan als extra zekerheid voor zowel de hypotheekverstrekker als de koper.

Ook kan het zijn dat een taxateur tijdens de taxatie van de woning al stuit op enige gebreken. Mochten de kosten voor het herstellen van de afwijkingen meer dan 10% bedragen van de koopsom? Dan kan het zijn dat een bouwkundige inspectie verplicht wordt.

Adviseert een taxateur je om de bouwtechnische staat van de woning na te laten kijken? Dan is dat uiteraard niet verplicht. Maar naar onze mening is het in dat geval wel verstandig om te doen, aangezien je er uiteindelijk meer geld mee kunt besparen dan dat het kost.

Wanneer heb je een bouwkundige keuring nodig?

Een bouwkundige keuring is vaak nodig bij de aankoop van bestaande woningen. Hierbij kunnen we je alvast vertellen dat hou ouder de woning is, hoe verstandiger het is om een bouwkundige keuring te laten doen.

Hou ouder de woning is, hoe meer kans er bestaat op verborgen gebreken en achterstallig onderhoud. Om te voorkomen dat je dit na aankoop van de woning nog op je dak krijgt kun je een bouwtechnische keuring laten uitvoeren.

Tijdens de bouwkundige keuring worden alle aspecten van een woning gecontroleerd op bouwtechnische mankementen. Denk hierbij aan de fundering, riolering, installaties, kozijnen, ramen, muren, vloeren, constructies etc.

Wanneer laat je een bouwtechnische keuring uitvoeren?

Een bouwtechnische keuring laat je meestal uitvoeren voordat je een woning gaat kopen. Echter zijn er dan nog twee verschillende fases. Het kan namelijk zijn dat je al een bod hebt uitgebracht of zelfs al het koopcontract hebt ontvangen. We gaan de verschillende situaties met je behandelen.

In de meest optimale situatie laat je een bouwkundige keuring uitvoeren voordat je een bod uitbrengt. Zo weet je namelijk precies wat de bijkomende kosten zullen zijn voor renovatie en verbouwing, bovenop de koopsom.

Het kan echter ook zijn dat je al een bod hebt uitgebracht en toch nog graag een bouwkundige keuring laat uitvoeren. In dat geval heb je namelijk nog de mogelijkheid om tijdens de wettelijke bedenktijd het bod in te trekken of aan te passen (vaak verhogen).

Is je bod al geaccepteerd en wil je zo snel mogelijk het koopcontract tekenen? Dat is begrijpelijk in deze tijd waarin de vraag naar woning hoger ligt dan het aanbod. Twijfel je echter nog? Dan kan het slim zijn om alsnog een bouwkundige keuring uit te laten voeren.

Zo kun je de uitkomst van het bouwkundig rapport namelijk gebruik als ontbindende voorwaarde op het koopcontract. De ontbindende voorwaarden op een koopcontract dienen namelijk als bescherming van de koper die het contract in een bepaalde situatie nog wilt ontbinden. Bedenk in dat geval goed wat de maximale kosten voor herstel en renovatie mogen zijn en vermeld dit als voorwaarde op het koopcontract.

Kosten bouwtechnische keuring

Wij krijgen regelmatig de vraag: “Wat kost een bouwkundige keuring?” Hier kunnen we geen concreet antwoord op geven omdat de kosten afhankelijk zijn van de grootte van de woning.

De kosten voor een bouwtechnische keuring liggen gemiddeld tussen de €300,- en €400,-. Hierbij is de oppervlakte van de woning een factor die meeweegt wat de totale bouwkundige keuring kosten zullen worden.

Hoe groter de woning, hoe langer de bouwkundige inspectie zal duren, wat uiteraard logisch is. Houd hier dus rekening mee tijdens het aanvragen van een bouwkundige keuring.

Eventuele bijkomende kosten van een bouwtechnische keuring

Naast de directe kosten die je betaald voor de bouwkundige keuring zelf kan het zijn dat er ook nog andere kosten in rekening gebracht worden. Denk hierbij aan het volgende:

 • Moeilijk bereikbare delen van een woning resulteert in een langere inspectie.

 • De afstand die de inspecteur dient af te leggen naar de woning.

 • Grootte van de tuin en eventuele opstallen, zoals schuren en tuinhuisjes.

Zijn de bouwkundige keuring kosten aftrekbaar?

De kosten voor een bouwtechnische inspectie zijn in de meeste gevallen aftrekbaar bij de belastingaangifte. Dit geldt alleen wanneer er een bouwkundige keuring nodig was voor het afsluiten van een hypotheek voor de aankoop, verbouwing of onderhoud van een woning. Bovendien zijn de kosten eenmalig aftrekbaar van de belastingaangifte.

Hoe gaat een bouwkundige keuring precies in zijn werk?

Tijdens de bouwkundige keuring gaat de bouwkundig inspecteur, die keuring uitvoert, samen met de koper en verkoper van de woning een ronde maken door de woning. Hij/zij zal foto’s maken van de woning en eventuele gebreken bespreken tijdens de inspectie.

Na de keuring krijg je een samenvatting van de inspecteur die alle aandachtspunten nog eens kort door zal nemen. Je kunt dan ook altijd vragen stellen aan de bouwkundig inspecteur waardoor het verstandig is om hierbij aanwezig te zijn.

Wat wordt er precies gecontroleerd bij een bouwkundige keuring?

Tijdens een bouwkundige keuring worden alle bouwkundige elementen van een woning geïnspecteerd, van vloeren en kozijnen tot aan kranen en leidingen. Echt alle details komen aan bod en zullen grondig geïnspecteerd worden. Hieronder hebben we een lijstje met de belangrijkste zaken opgesteld:

 • Conditie van aanwezige kozijnen, lood, dakramen en dakkapellen;
 • Staat van de wanden, vloeren en plafonds;
 • Fundering, kruipruimten en vloerbalken;
 • Schilderwerk en beglazing binnen- en buiten de woning;
 • Aanbouw, zoals het dak, de gevel en kozijnen;
 • Bijgebouwen, zoals de garage, tuinhuis, tuin en dergelijke;
 • Sanitaire groepen, zoals keuken, toilet en badkamer;
 • Alle installaties (gas, water en elektra);
 • Metselwerk, gevels en lateien;
 • Ventilatie en brandveiligheid in de woning;
 • Constructie van woning;
 • Hekwerken en trappen;
 • Schoorsteen, dakpannen, dakbedekking en eventuele dakafwerkingen;
 • Goten, leidingen en waterafvoer.

Houd er rekening mee dat de bouwkundige keuring enkel en alleen een visuele inspectie betreft. Er zullen dus geen vloeren of wanden open worden gebroken om te controleren op verborgen gebreken. Mocht je tijdens het verbouwen nog enkele van deze verborgen gebreken tegenkomen? Dan is dit niet de verantwoording van bouwkundig inspecteurs.

Hoe lang duren bouwkundige keuringen gemiddeld?

Over het algemeen duren bouwkundige keuringen ongeveer één uur. Echter zal de inspecteur alle tijd nemen totdat alle noodzakelijke bouwkundige elementen zijn gecontroleerd. Er wordt dus niet op tijd gewerkt en er zal altijd een grondige inspectie plaatsvinden.

Na de bouwkundige keuring

Zodra de bouwkundige staat van de woning is gecontroleerd heb je als koper altijd nog de gelegenheid om aan te kloppen met vragen over de inspectie. Bovendien ontvang je ook een overzichtelijk rapport met daarin alle gebreken en die naar voren zijn gekomen uit het bouwkundig onderzoek, dit wordt namelijk allemaal vermeld in het bouwkundig rapport.

In het bouwkundig rapport staan alle zaken vermeld die de inspecteur is tegengekomen tijdens de keuring. Ook krijg je inzage in de kosten voor het herstellen en renoveren van de gebreken om het huis weer in een fatsoenlijke bouwkundige staat te brengen.

Wie is er verantwoordelijk voor de herstelkosten voor eventuele gebreken?

Wanneer je een bestaande woning koopt, koop je het huis in de staat waarin het zich op dat moment verkeert. Zelfs als er zichtbare en onzichtbare gebreken aanwezig zijn.

Als koper heb je zogeheten onderzoek plicht, wat inhoudt dat je op de hoogte moet zijn van de bouwkundige staat van de woning. In dat geval kan een bouwkundige inspectie je hierbij helpen.

Vanaf het moment van de eigendomsoverdracht zijn alle kosten voor herstel van gebreken dus voor de koper. Echter zijn er een aantal uitzonderingen die we hieronder met je bespreken.

Bouwtechnische keuring als ontbindende voorwaarde opgenomen

Het kan zijn dat je de uitkomst van de bouwtechnische keuring als ontbindende voorwaarde hebt opgesteld in het koopcontract van de woning. Hierin vermeld je dan een bedrag voor eventuele herstelkosten.

Stel je koopt een woning voor €350.000,- en je bent van plan om er maximaal €360.000,- aan uit te geven. In het koopcontract stel je dan als voorwaarde dat de opknapkosten niet meer dan €10.000,- mogen bedragen.

Zodra de bouwkundige keuring heeft plaatsgevonden en de herstelkosten komen onder de €10.000,- uit, dan zijn deze kosten voor de koper. Wanneer de kosten boven de €10.000,- uitvallen heb je als koper het recht om het koopcontract te ontbinden. Denk hier dus goed over na voordat je het koopcontract tekent.

Verkoper van de woning is aansprakelijk

Naast dat je als koper een onderzoek plicht hebt en je op de hoogte moet zijn van de staat van een woning, heeft de verkoper (en de makelaar) een mededelingsplicht. Alle gebreken die bij hen bekend zijn dienen gemeld te worden in het contract.

De verkoper verklaart in het koopcontract dat de woning geschikt is voor normaal woongebruik. Mochten er daarom gebreken zijn die niet zijn gemeld, niet door de koper te zien zijn en de woning onleefbaar maken? Dan macht het contract ontbonden worden of de herstelkosten zijn voor de verkoper.

De verkoper is dus verantwoordelijk voor de herstelkosten als het gaat om een ernstig gebrek aan de woning of wanneer de verkoper een gebrek niet heeft gemeld in het contract.

Is een technische keuring ook nodig bij een nieuwe woning?

Ga je een nieuwe woning kopen? Dan is een bouwkundige keuring niet nodig. Zodra je een nieuwbouw woning koopt moet het huis bovendien nog gebouwd worden, er is dan geen woning om te inspecteren.

Daarnaast wordt er bij een nieuwe woning altijd nog een opleveringskeuring uitgevoerd. Dit is vergelijkbaar met een bouwkundige keuring, maar werkt toch net iets anders. Lees hier meer over de opleveringskeuring bij nieuwbouw.

Bouwkundige keuring laten uitvoeren door InspectieBaas

Ben je op zoek naar een ervaren bouwkundige inspecteur die volledig onafhankelijk een bouwtechnische keuring kan uitvoeren? Dan ben je bij InspectieBaas aan het juiste adres. Ons ervaren team van deskundigen helpen je graag bij inspecteren van de woning.

Om erachter te komen wat de mogelijkheden zijn en wat de keuring gaat kosten, kun je een bel afspraak inplannen met één van onze Inspectiebazen. Zij zullen je helpen met al je vragen en eventueel voorzien van een advies op maat. Dat is namelijk de service van InspectieBaas!

Blijf op de hoogte van ons nieuws