Bouwkundig rapport

Als je een huis gaat kopen kan het verstandig zijn om een bouwkundig rapport op te vragen. Er wordt dan namelijk een bouwtechnische keuring uitgevoerd waarbij de betreffende woning op bouwtechnische gebreken wordt gecontroleerd.

Hiermee krijgen de koper en de hypotheekverstrekker meer zekerheid over de staat van de woning en weet je ook direct of je niet te veel biedt.

Wat is een bouwkundig rapport?

Een bouwkundig rapport, ook wel bouwtechnische rapport genoemd, is een belangrijk onderdeel van een bouwtechnische keuring van een woning. Tijdens de keuring worden alle bouwtechnische aspecten van een woning visueel geïnspecteerd door een bouwkundig ingenieur. Vervolgens worden eventuele verborgen gebreken genoteerd een uitgebreid bouwkundig rapport.

Door het uitvoeren van een bouwkundige keuring voorkom je dat je voor vervelende verassingen komt te staan bij het kopen van een woning. Een oudere woning heeft vaak meer verborgen gebreken dan je denkt en door het aanvragen van een bouwkundig rapport voorkom je dat je hier later pas achter komt.

Is een bouwkundig rapport en een bouwkundige keuring hetzelfde?

De termen ‘bouwkundig rapport’, ‘bouwtechnisch rapport’, ‘bouwkundige keuring’ en ‘bouwtechnische keuring’ worden vaak door elkaar heen gebruikt. In principe houden ze allemaal hetzelfde in, maar is er één klein verschil.

Het bouwkundige rapport is een rapport dat voortkomt uit bouwkundige keuringen. En andersom resulteert een bouwkundige inspectie in een bouwkundig rapport.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor InspectieBaas?
  • Keuring volgens geldende normeringen;
  • Voorkom vertraging in het afbouwproces;
  • Grote gebreken worden inzichtelijk vóór de eindoplevering;
  • Tekortkomingen worden direct door de aannemer gedocumenteerd!

Wat wordt er geïnspecteerd tijdens een bouwkundige keuring?

Tijdens een bouwkundige keuring wordt er in hoofdlijnen gekeken naar de bouwkundige staat van een woning. Denk hierbij aan het controleren van de fundering, leidingen, riolering, voeg- en schilderwerk, badkamer, keuken, vloeren en nog veel meer. Kort gezegd worden alle onderdelen van de woning gecontroleerd op verborgen gebreken en achterstallig onderhoud.

Na het uitvoeren van de bouwtechnische keuring ontvang je bouwkundig keuringsrapport met daarin alle gegevens van de woning. Ook krijg je inzage in de eventuele kosten die gemaakt moeten worden om de gebreken van de woning op te laten knappen. Dergelijke gegevens komen goed van pas tijdens de onderhandelingen.

Is een bouwkundig rapport verplicht?

Hoewel een bouwtechnisch rapport in de meeste gevallen niet verplicht is kan het toch verstandig zijn om er een aan te vragen, voornamelijk wanneer je een wat oudere woning gaat kopen.

Bovendien is een bouwkundig rapport bij NHG (Nationale Hypotheek Garantie) soms zelfs verplicht. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer de taxateur van de woning tijdens de taxatie achterstallig onderhoud of bouwtechnische gebreken ontdekt.

Ook wanneer een taxateur achterstallig onderhoud ontdekt waarvan de kosten voor reparatie hoger liggen dan 10% van de woningwaarde kan het verplicht zijn om een bouwkundig onderzoek uit te laten voeren.

Mocht het zo zijn dat een taxateur je adviseert om een bouwkundige keuring uit te laten voeren? Vertrouw dan op dit advies en vraag een bouwkundig rapport aan. Hiermee voorkom je een hoop gedoe in de toekomst!

Waarom kiezen voor een bouwkundig rapport?

Een bouwkundige rapportage geeft je meer inzicht in de technische staat van een woning. Vanaf het moment dat de woning opgeleverd wordt tot aan wanneer je de woning koopt kunnen er enkele gebreken ontstaan en de onderhoudsstaat verminderen.

In een bouwkundig rapport worden dergelijke gebreken aan het licht gebracht zodat je niet voor vervelende verassingen komt te staan. Maar er zijn nog meer redenen om te kiezen voor een bouwkundig onderzoek, namelijk:

  • Krijg inzicht in de gebreken aan een gebouw en inzage in de kosten voor reparatie/renovatie;
  • Kan worden gebruikt als ontbindende voorwaarde in het (voorlopige) koopcontract;
  • Biedt meer mogelijkheden in het onderhandelen over de vraagprijs van de woning;
  • De bouwkundig rapport kosten liggen van lager dan de kosten die je ermee bespaart.

Wat kost een bouwkundig rapport?

De kosten voor een bouwkundig rapport liggen meestal tussen de €300,- en €350,-. Hierbij wordt er een uitgebreide bouwkundige inspectie uitgevoerd waarbij alle gebreken van een woning naar voren komen.

€300,- tot €350,- lijkt misschien veel geld, maar meestal kun je er een hoop geld door besparen. Zo kun je de visuele inspectie al uit laten voeren voordat je een bod doet. Vervolgens kun je de gegevens uit de bouwkundige rapportage gebruiken tijdens de onderhandelingen.

Zijn de kosten voor een bouwkundig rapport fiscaal aftrekbaar?

De kosten van een bouwkundig rapport zijn fiscaal aftrekbaar van de belastingaangifte wanneer de aanvraag van het rapport samenhangt met het afsluiten van een hypotheek. Hierbij dient het afsluiten van de hypotheek wel in verband te staan met de aankoop, verbouwing of onderhoud van een woning.

Wanneer bouwkundig rapport aanvragen?

Zodra je meer te weten wilt komen over de bouwkundige staat van de woning die je gaat kopen, kun je op verschillende momenten een bouwkundige keuring aanvragen. Dit kun je onder andere doen:

  • Voordat je een bod uitbrengt
  • Nadat je een bod hebt uitgebracht, maar het koopcontract nog niet hebt ondertekend

Het aanvragen van een bouwkundig rapport wordt meestal gedaan vóór het uitbrengen van een bod. Dit is verstandig omdat je met de gegevens uit het rapport kunt onderhandelen over de koopsom van de woning.

In sommige gevallen kan het zijn dat je een bod hebt uitgebracht en deze direct wordt geaccepteerd. Mocht je in dat geval nog twijfels hebben? Wacht dan met het tekenen van het koopcontract en laat eerst een bouwkundig onderzoek uitvoeren.

Bod verlagen na bouwkundige keuring, kan dat?

Heb je al een bod uitgebracht op een woning en blijkt er uit een bouwkundig rapport dat er nog voor duizenden euro’s aan achterstallig onderhoud is? Als koper van een woning heb je altijd bedenktijd om het bod aan te passen (meestal te verhogen) of in te trekken.

Stel er staat een woning te koop van €400.000,- en je hebt €380.000,- geboden. Nadat je het bod hebt uitgebracht blijkt er uit een bouwkundige rapportage dat er nog voor €15.000 gebreken zijn en deze wil je nog graag van je bod aftrekken.

In bovenstaand geval, en vooral met de huizenmarkt van nu, is het wel mogelijk om je bod in te trekken en minder te bieden, maar vaak zal de makelaar dan verdergaan met met hogere biedingen van andere personen.

Ontbindende voorwaarden van een bouwkundig rapport

In de huizenmarkt van de tegenwoordig is er meer vraag dan aanbod, hierdoor is het al lastig genoeg om een nieuwe woning te vinden. Zodra je eenmaal een bod hebt gedaan en deze is geaccepteerd zullen de meesten zo snel mogelijk het koopcontract willen tekenen.

Is echter het bouwkundige keuringsrapport nog niet opgesteld en heeft er nog geen inspectie plaatsgevonden? Dan kan het slim zijn om dit op te nemen in de voorwaarden van het koopcontract.

Deze voorwaarden dienen als ontbindende voorwaarden waarin je het contract vooralsnog kunt ontbinden. Het is dus belangrijk om van te voren goed na te denken over de hoogte van eventuele bijkomende kosten voor verborgen gebreken aan de woning.

Wil je bijvoorbeeld niet meer betalen dan €10.000,- aan het opknappen/renoveren van de woning. Neem dit dan op in het koopcontract als ontbindende voorwaarde. Zodra je het bouwkundige rapport ontvangt kun je het contract wellicht nog ontbinden.

Bouwkundig rapport aanvragen bij InspectieBaas

Ben je op zoek naar ervaren bouwkundige inspecteurs die een gedetailleerd bouwtechnisch rapport in begrijpelijke taal voor je kunnen opstellen? Dan zit je met het specialistische team van InspectieBaas altijd goed.

Met onze jarenlange ervaring op het gebied van bouwtechnische projecten weten wij precies waar we zo al op moet letten tijdens het specialistisch onderzoek in de woning. Graag gaan we in de aanwezigheid van jou samen de woning inspecteren zodat direct al een beeld krijgt van eventuele gebreken.

Mocht je een kostenindicatie willen ontvangen of heb je nog vragen? Dan kun je heel gemakkelijk een bel afspraak inplannen zodat we samen de mogelijkheden kunnen bespreken. Onze Inspectiebazen staan klaar om je te helpen bij het kopen van een woning!

Blijf op de hoogte van ons nieuws