Bouwbegeleiding

Bouwbegeleiding is simpel gezegd niets meer dan het begeleiden van particulieren tijdens de bouw of verbouw van een woning. Door veel klachten omtrent wanprestaties in het verleden zijn er zogeheten bouwbegeleiders in het leven geroepen die ervoor zorgen dat een nieuwbouwproject soepel verloopt.

Zo kunnen de juiste keuzes op het gebied van een aannemer en de juiste bedrijven voor bepaalde klussen jou een hoop geld besparen.

Wat doet een bouwbegeleider?

Een bouwbegeleider helpt particulieren bij de bouw van een nieuwbouwwoning of de verbouwing van een bestaande woning. Hij fungeert als tussenpersoon tussen de aannemer en de particulier en zorgt ervoor dat het project in goede banen loopt.

Bij het bouwen of verbouwen van een woning komt enorm veel kijken en niet iedereen heeft zijn/haar kennis in de bouw zitten. Een bouwbegeleider kan in dat geval veel onvoorziene kosten beperken aangezien deze persoon veel ervaring heeft met diverse soorten bouwprojecten.

Bovendien zal de bouwbegeleider altijd de belangen van de particulier vooropstellen en ervoor zorgen dat de aannemer deze wensen ook daadwerkelijk behartigd. Dat is namelijk de taak van de bouwbegeleider.

Ook voorkom je dat er tijdens het bouwtraject gebreken ontstaan die ten tijde van de oplevering pas naar boven komen, of zelfs pas daarna. Zo voert een bouwbegeleider wel eens een controle uit om te kijken of het aannemersbedrijf zich aan de wensen van de bewoners houdt.

Heb je een vraag voor ons?
Ik heb een vraag formulier
Waarom kiezen voor InspectieBaas?
  • Keuring volgens geldende normeringen;
  • Voorkom vertraging in het afbouwproces;
  • Grote gebreken worden inzichtelijk vóór de eindoplevering;
  • Tekortkomingen worden direct door de aannemer gedocumenteerd!

Nazorg van gebreken

Naast dat een bouwbegeleider je helpt tijdens het bouwproject kunnen zij je ook bijstaan na de oplevering van de woning. Mochten er namelijk enkele gebreken blijken te zijn die niet direct waren opgevallen? Dan zal een bouwbegeleider samen met de aannemer op zoek gaan naar een passende oplossing.

Ondanks dat dergelijke fouten en gebreken vaak al tijdens het bouwproject ontdekt worden kan het toch handig zijn om tijdens oplevering een bouwkundige begeleider mee te nemen. Zij weten namelijk al van eventuele gebreken en kunnen deze nogmaals controleren. Ook weten zij precies waar ze op moeten letten en kan dit een hoop problemen voorkomen.

Waarvoor kun je bouwbegeleiding inschakelen?

Zoals je waarschijnlijk al hebt gelezen kun je bouwbegeleiding inschakelen voor de bouw van een nieuwbouwwoning of de verbouwing van jouw huidige woning. Maar ook kan het zijn dat je alleen bouwbegeleiding nodig hebt bij complexe werkzaamheden, zoals het aanleggen van een fundering. Je wilt dat deze werkzaamheden goed verlopen om problemen in de toekomst te voorkomen.

Een bouwbegeleider hoef je niet per se voor een heel project in te schakelen, maar kan dus ook voor bepaalde werkzaamheden. Zoals we in ons voorbeeld al noemen wordt er bij het aanleggen van een fundering vaak gekozen voor bouwbegeleiding, dit omdat er door bedrijven regelmatig slordig werk wordt geleverd. De bouwbegeleider houdt in dat geval toezicht op de werkzaamheden en fungeert als aanspreekpunt tussen de particulier en de aannemer, mocht er iets fout gaan.

Wanneer heb je bouwbegeleiding nodig?

Zodra je gaat beginnen met een nieuw project met betrekking tot jouw woning wil je uiteraard dat dit soepel verloopt. Maar wat moet je doen als je geen enkele ervaring hebt met aannemers en klusbedrijven? Inderdaad, denken aan bouwbegeleiding.

Bij de bouw of verbouw van een woning komt veel kijken en waar vind je nu de beste aannemer voor deze klus. Een bouwbegeleider heeft veel kennis en ervaring op gebied van het bouwen en verbouwen van woningen. Hij/zij kan deze expertise gebruiken om je te helpen met je projecten. Zo weten zij precies welke aannemers en bedrijven het best geschikt zijn voor de klus en hoe ze de kosten zo veel mogelijk kunnen beperken.

Een goede bouwbegeleider houdt zich dan ook vooral bezig met het beperken van de kosten en het controleren of er wel wordt gebouwd volgens de normen. Zo weet je zeker dat het project geen staartje gaat krijgen.

Waarom kiezen voor bouwbegeleiding?

Er zijn onwijs veel redenen te benoemen waarom je zou kunnen kiezen voor bouwbegeleiding tijdens de bouw of verbouwing van een woning. Ondanks dat de meeste mensen ervoor kiezen vanwege een gebrek aan kennis en ervaring zijn er ook genoeg particulieren die dit deel het liefste gewoon uit handen geven zodat ze er zelf geen omkijken naar hebben.

Tijdens een verbouwproject zijn er vaak meerdere betrokken partijen aanwezig en tijdens de periode van het aanvragen van vergunningen tot aan dat de woning wordt opgeleverd wil er nog wel eens iets misgaan.

In dat geval kan het als particulier nog wel eens lastig zijn om precies te weten wat je moet doen. De bouwbegeleider verzorgt de communicatie tussen de aannemer en alle betrokken partijen zodat alles soepel verloopt en eventuele gebreken spoedig worden verholpen.

Het kan dus ook zijn dat je er zeker van wilt zijn dat de bouw of verbouwing van je woning zonder tegenslagen verloopt. Ook dan kan het een verstandige keuze zijn om te kiezen voor bouwbegeleiding.

Wat zijn de voordelen?

Als je kiest voor bouwbegeleiding zal dit enkel en alleen maar voordelen voor je opleveren. Niet alleen met betrekking tot het resultaat, maar voornamelijk ook met betrekking tot de kosten van het project. Om je een duidelijk beeld te geven hebben we alle voordelen hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Een bouwbegeleider helpt je met het aanvragen van vergunningen, zoals een omgevingsvergunning
  • Er wordt toezicht gehouden op de kosten waardoor je geld kunt besparen
  • Je hoeft jezelf minder zorgen te maken over de kwaliteit van het geleverde werk
  • Je hebt slechts één aanspreekpunt
  • Weinig tot geen kans op miscommunicatie tussen jou en de aannemer
  • Het gehele bouwproces zal soepeler verlopen
  • De kosten voor een bouwbegeleider liggen niet heel hoog

Bouwbegeleiding kosten, hoe zit het precies?

De gemiddelde kosten voor bouwbegeleiding liggen tussen de €30,- en €55,- per uur. Afhankelijk van de grootte en de duur van het project zal het uurtarief verschillen. Echter is het ook vaak een mogelijkheid om een vast tarief af te spreken met de bouwbegeleider die je inhuurt.

Bespaar op de totale kosten van het hele bouwproces

Veel mensen denken vaak dat bouwbegeleiding extra kosten met zich meebrengt. In principe is dit ook het geval, maar aan het einde van de rit bespaar je meestal op de totale kosten.

Zo helpt een bouwbegeleider je bij het uitkiezen van de beste bouwmaterialen en gaan zij op zoek naar het beste bouwbedrijf die de klus voor zo min mogelijk kan uitvoeren. Uiteraard wordt er hierbij ook rekening gehouden met de kwaliteit, waardoor je altijd kiest voor de juiste prijs/kwaliteitverhouding en nooit teveel betaald.

Daarnaast gaat een bouwbegeleider op zoek naar de beste aannemers en zal uiteindelijk kiezen voor degene die het bouwproject het beste zal kunnen uitvoeren. Ook wordt er hierbij weer rekening gehouden met de prijs en kwaliteit, waardoor je aan het einde van de rit een hoop geld bespaart.

Onafhankelijke bouwbegeleiding van InspectieBaas

Als je op zoek bent naar een onafhankelijke bouwbegeleider dan zit je bij InspectieBaas aan het juiste adres. Ons ervaren team van bouwbegeleiders voorziet je van onafhankelijk advies en zal altijd de belangen van jou als consument vooropstellen. Wij zorgen daarbij voor een goede communicatie tussen alle partijen die betrokken zijn bij het project.

Ook zullen wij er op toezien dat het project verloopt volgens de normen die worden gesteld. Heb je extra wensen of behoefte aan extra advies? Plan dan gerust een belafspraak in met één van onze Inspectiebazen en vraag naar onze bouwbegeleiding. Samen zullen we de mogelijkheden bespreken en bekijken wat we voor jou kunnen betekenen.

Blijf op de hoogte van ons nieuws